Veliki potresi u klubu Nemanje Radonjića

09.04.2021

10:07

0

Autor: D. P.

Jedna izjava trenera Herte izazvala je nesporazum na državnom nivou

Veliki potresi u klubu Nemanje Radonjića
Copyright MN Press

Jedan od trenera Herte, tima kome je Olimpik iz Marselja pozajmio reprezentativca Srbije Nemanju Radonjića, uspeo je da stvori nesporazum na državnom nivou između Nemačke i Mađarske.

Pomoćni trener Herte Žolt Petri otpušten je iz nemačkog kluba zbog optužbe da je davao komentare kiji su ocenjeni u klubu kao ksenofobični i homofobni. Zbog ovog otkaza reagovala je i mađarska Vlada izjavom da se radi o sprečavanju slobode govora i posle osude Hertinog postupka prizvali su ambasadora Nemačke u Budimpešti na konsultacije.

– Nemačka je, poput Mađarske doživela teror nad onima koji su izrazili svoje mišljenje, tako da je očuvanje temeljnih prava na slobodu izražavanja naša zajednička moralna dužnost – saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Mađarske.

Nekoliko visokih službenika prethodno je protestvovalo zbog otpuštanja Žolta Petrija iz Herte. On je kao trener bio zadužen za golmane mlađe od 17 godina, nakon što je do 2019. godine radio u prvom timu. Sve je počelo Petrijevim intervjuom za mađarski list “Nemzet” u kome je kritikovao politiku prihvatanja migranata u Evropi.

Profimedia

Evropa je hrišćanski kontinent, ne cenim to što se mirno gleda na moralno propadanje kontinente – rekao je Petri da bi u nastavku intervjua osudio zemljaka i golmana Lajpciga Petera Gulašija zato što je podržao istospolne brakove.

Šef ureda Viktora Orbana Gergelji Guljaš izjavio je povodom odluke Herte da je postupak skandalozan i da se nazire povratak Nemačke totalitarizmu, te da bi zvanični Berlin “morao odgovoriti na pitanje da li je to još uvek država uređena vladavinom zakona.

Povodom Guljaševih reči reagovalo je nemačko ministarstvo spoljnjih poslova protestvujući zbog pozivanja na nemačku nacističku prošlost.

Pročitajte još

– Vrlo jasno odbacujemo aluzije na nacizam – rekao je portparol ministarstva u izjavi agencijama.

Za sve to vreme vinovnik svih problema Žolt Petri uputio je javno izvinjenje nemačkoj javnosti, izjavivši da on nije ni homofob ni ksenofob, ali mu to nije pomoglo da vrati posao u Herti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike