Srbija sa starim znancima: Luksemburg u usponu, Irci uzeli bod u Beogradu, Azeri bolna rana

07.12.2020

19:15 >> 19:26

0

Autor: J. T.

Orlovi dobili dobro poznate rivale u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Srbija sa starim znancima: Luksemburg u usponu, Irci uzeli bod u Beogradu, Azeri bolna rana
Copyright MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije za mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. boriće se protiv aktuelnog evropskog prvaka Portugala i slabije rangiranih rivala – Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Na prvi pogled, deluje da će se borba za prvo mesto – koje donosi direktan plasman na Mundijal – voditi između Portugala i Srbije, međutim, imajući istorija nas uči da će “orlovi” morati da budu izuzetno oprezni i maksimalni protiv svakoga.

Igrala je naša reprezentacija protiv svih pomenutih rivala, a najčešće protiv Portugala i Luksemburga – 11 puta. Protiv daleko kvalitetnijih Portugalaca radovali smo se svega dvaput, uz tri remija, a šest poraza, dok je učinak protiv Luksemburga gotovo maksimalan – 10 pobeda i jedan nerešen ishod. Sa Irskom su snage odmerene osam puta, a bilans je tri pobede, tri remija i dva poraza naše selekcije. Azerbejdžan je pet puta bio rival, slavili smo triput, jednom je bilo nerešeno, a jednom su pobedili Azeri. 

Iako protiv poslednjepomenutih imamo pozitivan bilans, i dalje “peku” poraz i remi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. Bilo je to 2003. godine, dok nam se država zvala Srbija i Crna Gora. Februarski duel u Beogradu završen je 2:2, da bi nas u junu Azerbejdžan savladao kao domaćin 2:1. Jasno je, nismo izborili plasman na turnir u Portugalu.

Triput smo im se potom revanširali, pobedama 2006. i 2007. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (na koje opet nismo otišli), a poslednji put sastali smo se 2015. u prijateljskoj utakmici i pobedili 4:1.

Azerbejdžan i Luksemburg igrali su u istoj grupi i u nedavno završenom ciklusu Lige nacicja. Ispred njih na tabeli je završila Crna Gora sa 13 bodova, Luksemburg je osvojio 10, Azeri 6, a na začelju je bio Kipar sa 4.

Luksemburg nam je poslednji put bio rival u kvalifikacijama za predstojeće Evropsko prvenstvo, baš kao i Portugal. Slavili su naši fudbaleri u oba duela 3:2 i 3:1, ali treba imati u vidu da su Luksemburžani uspeli da remiziraju sa Francuskom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. Odigrali su 0:0 u Tuluzu, mada to nije poremetilo “trikolore” u pohodu na prvo mesto. Ipak, šest bodova iz tog ciklusa u kom su im rivali bili još Holandija, Švedska, Bugarska i Belorusija, kao i dobre partije u Ligi nacija, signal su za maksimalnu ozbiljnost.

Kada je reč o Republici Irskoj, fudbaleri te ostrvske reprezentacije “otkinuli” su nam dva boda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. i to u Beogradu. Bilo je 2:2, da bismo ih posle savladali u Dablinu 1:0 golom Aleksandra Kolarova u 55. minutu.

Selekcija Stivena Kenija, koji je ove godine prekomandovan iz mlade reprezentacija u A selekciju, nema posebno zvučna imena u svom timu. Doduše, videćemo šta će biti sa novom zvezdom među stativala Liverpulovog gola – mladim Kaominom Keleherom, a u formi je ove sezone i defanzivac Brajtona na pozajmici u Seltiku, Šejn Dafi.

Svakako, Škoti su nas pre mesec dana naučili da se ostrvske reprezentacije ne smeju potcenjivati…

O Portugalcima čitajte u odvojenom tekstu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike