Doktor Ristić objasnio zašto Katai ne igra: To nije bolest, samo kod sportista je drugačije

08.12.2020

11:29 >> 11:31

0

Autor: J. T.

Crveno-beli definitivno do kraja godine bez najboljeg igrača, ali očekuje se da bude u timu na proleće

Doktor Ristić objasnio zašto Katai ne igra: To nije bolest, samo kod sportista je drugačije
Copyright MN Press

Sjajno igra Aleksandar Katai po povratku u Crvenu zvezdu. Jedan je od najzaslužnijih što će ekipa igrati u šesnaestini finala Lige šampiona i što u domaćem prvenstvu ima velikih devet bodova više od drugoplasiranog Partizana.

Popularni “Magiko”, međutim, u finišu jesenjih okršaja neće moći da pomogne saigračima. Nema ga u timu od povratka iz reprezentacije, sredinom novembra, a doktor Miljko Ristić – predsednik Medicinske komisije FSS i član UO FK Crvena zvezda – objasnio je o čemu se radi, pošto su pojedini mediji pisali da je reč o retkoj i ozbiljnoj bolesti zbog koje je za Zvezdinu “desetku” možda, čak, završena ova sezona.

-Kataiju su se vratili problemi sa manjkom krvnih elemenata koji utiču na zgrušavanje krvi i usporenu cirkulaciju. To se stručno zove trombocitopenija i njom se bavi grana medicine koja pripada hematologiji, tako da Aleksandrov slučaj vodi jedan naš čuveni hematolog. Nije to bolest. Neko ima sposobnost zgrušavanja brže, neko malo sporije – kaže Ristić za Večernje novosti i dodaje:

-Mi imamo problem kad operišemo te pacijente, plašimo se usporenog zgrušavanja, jer dolazi do gubitka veće količine krvi u odnosu na pacijente sa normalnom funkcijom. Manje-više, to je bezazlena stvar, samo što je kod sportista drugačije i njima mnogo znači da nemaju ovakve komplikacije. Oni su izloženi čestim duelima, svaki čas dobijaju udarce u nogu ili ruku koji mogu da izazovu veći ili manji hematom.

Katai će narednih dana obaviti detaljne analize, a ukoliko bude bilo potrebe posetiće i neku od specijalizovanih klinika u inostranstvu. Nadaju se u Zvezdi da za tim, ipak, neće biti potrebne i da će sjajni dribler moći normalno da nastavi sezonu posle zimske pauze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike