Fudbalski zemljotres u Evropi: Večeras se formira Superliga, Liga šampiona više neće biti ista

18.04.2021 | 19:09 >> 20:28

Autor: Adam Štulić

Velika je bura ove večeri na Starom kontinentu zbog najvažnije sporedne stvari na svetu

Copyright Profimedia

Umesto tradicionalno mirne nedljne večeri, fudbalska Evropa ove noći podrhtava. Razlog je revolucija koja se sprema i koja će iz korena promeniti najelitnije kontinentalno klupsko takmičenje.

Ono što je tokom dana uzdrmalo UEFA, nekoliko sati kasnije preti da joj zada konačan udarac, jer, prema saznanjima evropskih medija, u narednih nekoliko sati trebalo bi da se formira Superliga od najbogatijih klubova u Evropi. A to znači nestanak Lige šampiona kakvu smo dosad poznavali.

Ono što je dosad poznato, poziv u novo takmičenje prihvatili su Juventus, Milan, Inter, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid, dok su Bajern Minhen, Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen odbili poziv u novo takmičenje.

Reakcije fudbalske javnosti su uglavnom veoma negativne prema “odmetnicima”, koji nisu uplašeni najavljenim sankcijama iz Niona, i od strane nacionalnih Saveza. Možda i očekivano, s obzirom da bi svaki klub koji uđe u Superligu Evrope trebalo da dobije po 350 miliona evra samo za potpis!

– Navijač sam Mančester junajteda 40 godina, celog svog života, ali sam zgranut. Zgranut sam Junajtedom i Liverpulom najviše. Liveprulom, klubom koji nikad neće ići sam, narodski klub… Mančester junajted, pre 100 godina osnovan od strane radnika ovde… Moramo da se borimo s moćnicima iz vodećih šest klubova među kojima je i moj klub. 12 meseci to ponavljam, tražim da se smanji trošenje, da se balansiraju računi, ovo što rade je čista pohlepa – rekao je legendarni defanzivac “crvenih đavola” Geri Nevil.

Podsetimo, UEFA je za ponedeljak najavila sednicu Izvršnog odbora na kojoj bi trebalo da se raspravlja o planu da se promeni format i povećanju broja učesnika Lige šampiona od 2024. Kakav će biti njen tok posle večerašnjih događaja i kakav će uošte odgovor na sve stići iz Niona, brzo ćemo videti…

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam