Demba Ba držao predavanje sudiji, ali nije prvi put da se suočava sa rasizmom (Video)

08.12.2020

22:33 >> 22:58

0

Autor: N. St.

Napadač Bašekšehira je i ranije imao iskustvo sa ovim problemom

Demba Ba držao predavanje sudiji, ali nije prvi put da se suočava sa rasizmom (Video)
Copyright Profimedia

Utakmice poslednjeg kola Lige šampiona su ostale u senci dešavanja iz Pariza. Na utakmici odigranoj na „Parku Prinčeva“ se dogodio rasististički incident.

To je dovelo stvari do usijanja, pa su fudbaleri Istanbula i Pari Sen Žermena napustili teren i nisu se vratili da nastave.

Pročitajte još: Eliminacija Mančester junajteda u senci skandala u Parizu, Ronaldo kao nekad na Nou Kampu

U centru pažnje bio je četvrti arbitar Sebastijan Koltesku koji je, kada je pozvao glavnog arbitra Ovidiju Hategana opisao fudbalera gostiju kao „crnog igrača“. Skandalozan potez, prvo je reagovao pomoćnik u stručnom štabu tima iz Istanbula Kamerunac Pjer Vebo, da bi se potom umešao i Demba Ba.

– Slušaj me! Zašto nisi mogao da pronađeš neku drugu reč da opišeš situaciju. Nikada nisi rekao sigurno „taj belac“, zašto moraš tako da opisuješ crnog igrača – objašnjavao je Ba arbitrima.

Rumuni su pokušali da se odbrane rečima da u „rumunskom jeziku to nema isti značenje“

Nažalost, ovo nije prva ovakva situacija sa kojom se suočio nekadašnji napadač Čelsija, Njukasla, Vest Hema i mnogih drugih klubova. Dogodilo se nešto slično dok je igrao za Šangaj Šenhua u Kini.

Na utakmici protiv Čangčuna je došlo do sukoba sa protivničkim fudbalerom Žang Lijem. Situacija je došla do te mere da su ostali igrači morali da ih razdvajaju kako se ne bi potukli. Stvar je na kraju smirio Nigerijac Odion Igalo, koji je sklonio Dembu od mesta događaja.

– On je dugo sa nama i uvek je bio spreman da se prilagodi situaciji, taktici, bio je pravi uzor za sve. Došli smo u istuaciju da moramo da ga tešimo zbog toga što ga je protivnički igrač vređao na taj način. FIFA je toliko puta naglašavala da igrači druge boje kože ne smeju da budu napadani tako – pričao je posle tog meča tadašnji trener kluba Vu Đingui.

Nikakve disciplinske mere nisu podnete ni u toj situaciji ni u nekim ranijim u kineskom fudbalu. Videćemo kako će UEFA reagovati na dešavanja sa ove utakmice…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike