Ko je sudija zbog koga je nastao haos u Parizu: Dobijao je batine, skidan je sa liste, a pokušao je i da sebi oduzme život

09.12.2020

06:47 >> 09:29

0

Autor: N. St.

Četvrti arbitar je glavna tema posle mečeva Lige šampiona

Ko je sudija zbog koga je nastao haos u Parizu: Dobijao je batine, skidan je sa liste, a pokušao je i da sebi oduzme život
Copyright Profimedia

Da nije bilo skandala na „Parku prinčeva“ verovatno niko ne bi čuo za rumunskog sudiju Sebastijana Kolteskua. U pitanju je četvrti arbitar sa utakmice između PSŽ-a i Bašakhešira koji je napravio incident na rasnoj osnovi kada je jednog od fudbalera na klupi gostiju opisao kao „crni igrač“.

Pročitajte još: Demba Ba držao predavanje sudiji, ali nije prvi put da se suočava sa rasizmom (Video)

Posle tog meča su počele da se pojavljuju razne informacije o njemu, a jedna od njih je da je 3. oktobra 2008. godine pokušao da izvrši samoubistvo skokom kroz prozor svog stana. Bio je emotivno nestabilan zbog stvari koje su se desile na poslu i srećom se sve dobro tada završilo.

U intervjuu koji je dao za jednu televiziju svega pet dana posle tog događaja je opširno pričao o sebi, svom poslu i kako je došlo do toga da je hteo sebi da oduzme život.

Počeo je da se bavi suđenjem sa svega 19 godina, sa 27 je napredovao sa „C“ na „A“ listu i ubrzo se našao na FIFA listi. Međutim, tada je imao probleme i na privatnom planu u vidu razvoda, porodičnih problema, što se preselilo na teren.  Ovako je izgledao taj intervju.

– Gospodine Koltesku, zar ne mislite da je bolje da umesto razgovora na televiziji razgovarate sa psiholozima.

Da i nije me sramota da priznam da sam to radio. U proteklih godinu dana sam imao dva psihologa. Nije lako pronaći nekoga sa kim možete da pričate o vašim problemima. Sa poslednjim psihologom sam imao sesije dva puta nedeljno tokom tri meseca.

Kako se to završilo?

– Rekao mi je da sam savršeno normalan.

Svaka čast, još uvek nismo čuli za nekoga da je savršeno normalan.

Pa, nisam baš savršen, tukli su me dosta u ovom poslu.

Pročitajte još: Na pomolu presedan, Turci u pravu: Nastaviće se utakmica u Parizu, dolaze nove sudije

Oh, da li se zaista u rumunskom fudbalu dešava da sudija prebije sudiju?

Da, pre pet godina, 2003. godine, kada sam sudio u „C“ rangu me pretukao jedan veliki čovek iz Stoine. Video sam zvezde. Bio je toliko veliki, da smo se sreli u Savezu kasnije i pretio je da će da me ubije. Znate kako je kažnjen? Suspendovan je bio na tri kola.

Da se vratimo na vas, kako ste došli na listu FIFA i kako ste sa nje skinuti?

– Te 2003. godine sam promovisan u Prvu ligu, tri godine kasnije je došao FIFA rang i u prvoj godini sam dobijao ocene koje znam napamet – 8.6, 8.6, 8.5, 8.5, 8.3, 8, 8.5.

Zvuči spektakularno, šta se onda dogodilo?

– Sklonjen sam sa liste FIFA zbog jednog meča. Pravio sam naravno greške i ranije, to je normalno u našem poslu, dešava se. Ali, u jesen 2007. godine nisam dosudio penal za Kluž, a jesam na drugoj strani, kasnije sam tek video da sam pogrešio.

Šta je sa utakmicom poput Gaz Metana i Brašova kada tri penala niste dosudili za domaćina?

– Da, pogrešio sam i tada, ali recimo 2008. godine nisam napravio nijednu veliku grešku.

U pravu ste, u vašem poslu je tako da se svaka greška gleda na poseban način, da se vratimo na taj meč odigran u Medijašu, šta je sve tu bilo?

– Imao sam velike probleme celog dana sa kalcijumom, nivo je bio veoma nizak, morao sam da idem i u bolnicu. Došao sam previše kasno na meč, hteo sam da sudim. Pogrešio sam, trebalo je da prijavim da sam imao zdravstvene probleme.

I tada ste upali u depresiju?

– Ne, sutradan sam bio arbitar na niželigaškom meču izmenju Dunaree Kalafat i Krajove II.

Pročitajte još: Rumunski arbitri su i ranije optuživani za rasizam, pojavio se i snimak incidenta u Parizu (Video)

I posle tog meča ste saznali da će vas suspendovati do kraja sezone?

– Tako su mi obećali.

Šta se onda dogodilo tog petka?

– Došao sam kući, bio sam veoma besna, nisam želeo nikoga da vidim. Razmatrao sam da prestanem da se bavim ovim poslom i da nikada više ne sudim. Nisu me birali za mečeve neko vreme, retko sam bio i delegat, čak i u „B“ ligi. Bio sam na listi FIFA i sad ojednom nisam dobar ni za „B“ rang.

Kako si završio na ivici prozora?

– Pozvao sam članove porodice i rekao im da ostanu mirni i da je sve u redu, ali su oni želeli po svaku cenu da uđu u moj stan. Razvalili su vrata, odjednom su policija, doktori i vatrogasci bili u mom domu. Tada sam se razbesneo i otišao do prozora. Rekao sam im da ne želim nikoga da vidim i onda su otišli.

To nam zvuči kao da ste previše uprostili situaciju?

– Tako je bilo. Oni su napravili pravi haos tu ustvari. Narednog dana sam morao da čistim ceo stan i da sređujem zbog njih. Čak i sad imam rupu u vratima zbog njih. Morao sam da stavim neki papir tu, jer često dolaze ljudi sa kamerama u pokušaju da me snime – zaključio je Koltesku u intervjuu za rumunski „gsptv“ tada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike