Rezultati istrage argentinskog Tužilaštva: Maradona neadekvatno lečen, umirao sam, u agoniji od 12 sati

01.05.2021

07:23 >> 08:24

0

Tužan je bio kraj najvećeg fudbalera Argentine i sveta

Rezultati istrage argentinskog Tužilaštva: Maradona neadekvatno lečen, umirao sam, u agoniji od 12 sati
Copyright Profimedia

Dijego Maradona je mogao još da živi, zaključak je stručnog izveštaja lekarskog tima čiji su detalji otkriveni u petak uveče. Istraga ovim nije završena, ali već najava davno izrečenog saznanja da je najveći igrač Argentine i sveta neadekvatno lečen, izazvala je gnev fudbalskih navijača u celoj zemlji.

Ekspertiza lekara donosi zaključak da je veliki Dijego Maradona bio prepušten svojoj sudbini i da je smrt nastupila nakon produžene agonije. Doktori iz njegovog okruženja prepustili su ga samom sebi neposredno pred smrt, čime su ga doveli do agonije u trajanju od najmanje 12 sati pre poslednjeg izdisaja. Iz svega što je stalo na 70 strana nedvosmisleno se poručuje da je odgovoran za smrt neurohirurg Leopoldo Luke.

 – Morao je nastaviti lečenje u odgovarajućoj ustanovi, imao bi tako veće šanse za preživljavanje da je bio bolnički lečen u odgovarajućem centru za negu – piše se u izveštaju medicinske komisije od 20 stručnjaka, u čijem radu učestvuju i forenzičari koji su izvršili obdukciju i specijaliste iz različitih medicinskih disciplina.

 – Budući da je njegovo opšte stanje bilo loše gledajući njegovu kliničku i kliničko-psihijatrijsku sliku, bilo je potrebno nastaviti sa interdisciplinarnim lečenjem u odgovarajućoj instituciji.

Ovaj nalaz lekara došao je kao rezultat zahteva Tužilaštva da se sprovede istraga kojom se želi utvrditi mogući nemar ili nepromišljenost u lečenju Maradone. Najveći fudbaler Argentine umro je od srčanog problema 25. novembra 2020. u 60. godini u Tigreu, severno od Buenos Ajresa.

Pročitajte još

Istragom su obuhvaćeni neurohirurg Leopoldo Luke, psihijatar Agustina Kosačov, psiholog, dve medicinske sestre (muškarac i žena) koji su bili pored kreveta Dijega Maradone, kao i rukovodilac ovih medicinskih sestara i doktor koji je koordinisao lečenje u kućnim uslovima. U Argentini se kazne za napuštanje bolesnog ili ubistvo iz nehata kreću od pet do petnaest godina zatvora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike