Duh stare Barselone ušao u "građane": Gvardiola odveo Mančester siti do prvog finala Lige šampiona

04.05.2021

21:11 >> 21:18

0

Engleski tim bolji od PSŽ u dvomeču, čeka pobednika Čelsi - Real Madrid u finalu u Istanbulu 29. maja

Duh stare Barselone ušao u "građane": Gvardiola odveo Mančester siti do prvog finala Lige šampiona
Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Fudbaleri Mančester sitija pobedili su sa 2:0 ekipu PSŽ u revanš meču polufinala Lige šampiona, pa su sa ukupnih 4:1 iz prvog duela zasluženo došli do finala u kome će se boriti za najvredniji trofej sa boljim iz sutrašnje utakmice Čelsi – Real Madrid. Oba gola za domaće postigao je Rijad Marez u 11. i 63. minutu, ali je pobeda došla kao rezultat majstorskog vođenja utakmice od strane Pepa Gvardiole, koji je došao do svog trećeg finala Lige šampiona. Prethodna dva dobio je kao trener Barselone 2009. i 2011. godine.

Siti je bio bolji, ali ni sreća nije pratila hrabrost igrača PSŽ na početku utakmice. Već u 7. minutu kratko su se obradovali dosuđenom penalu zbog ruke Zinčenka, da bi VAR poništio prvu odluku Bjerna Kujpersa. Da sve bude deprimirajuće za njih postarao se Marez.

Iz prve šanse domaći su poveli, pa je obaveza postizanja dva gola na obelelom Etihadu donosio u tom trenutku samo profužetke. Ipak, Parižani nisu posustajali. Markinjos je iz prvog prekida pogodio prečku, pa je Di Marija gađao zamalo neprecizno prazan gol sa oko 20 metara, uz sve to lopta je bila najčešće u trećini domaćih, ali ništa nije vredelo. Previše toga preuzeo je Nejmar pokušavajući najčešće sebi da iskreira šansu, što je Ikardija u špicu učinilo i beskorisnim i nepotrebnim, a igru PSŽ jednostavnom za čitanje.

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Izgledalo je čudno i pomalo iznenađujuće Gvardiolino odustajanje od svog stila da diktira ritam. Inicijativa je bila prepuštena protivniku, nije se insistiralo na posedu, a već očekivani izlazak bez klasičnog napadača u timu bila je nova pokazna vežba 50-godišnjeg Katalonca na temu “Kako sam menjao fudbal”. Sa nekoliko veznih igrača koji su preuzimali naizmenično ulogu “lažne devetke” nije se moglo mnogo toga postići u pozicionom napadu, ali su De Brujne, Foden, Bernardo Silva i Marez stvarali paniku kod svake kontre i polukontre, dok su defanzivno, presingom duboko pred golom Navasa, ili vraćanjem u zonu, uspostavljali ritam igre onako kako je njima to odgovaralo. Uglavnom, PSŽ se za malo toga pitao na ovoj utakmici, što se pokazalo i u 63. minutu kada je Foden povukao kontru po levom krilu i asistencijom omogućio Marezu da se novim golom kandiduje za igrača utakmice.

Sve je bilo završeno pet minuta kasnije. Nervozni Di Marija udario je van terena Fernandinja, pa kod Kujpersa nije bilo mnogo dileme oko toga koje boje kartona treba pokazati Argentincu. Sa desetoricom PSŽ nije mogao više i bolje nego kompletan, pa je Gvardiola kraj utakmice dočekao sa Gabrijelom Žezusom i Kunom Aguerom na terenu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike