Fudbalska revolucija u Holandiji: Najtalentovanije fudbalerke mogu da igraju u muškim timovima

11.05.2021

19:10 >> 19:21

0

Autor: Tanjug

Mešovite ekipe dosad su bile dozvoljene samo u mlađim kategorijama

Fudbalska revolucija u Holandiji: Najtalentovanije fudbalerke mogu da igraju u muškim timovima
Profimedia

Fudbalski savez Holandije dozvolio je najtalentovanijim fudbalerkama da se od sledeće sezone pridruže muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala, prenose holandski mediji.

Iz holandske kuće fudbala saopšteno je da ova odluka predstavlja istorijski trenutak amaterskog fudbala u Holandiji, ali i širom sveta, s obzirom na to da su mešoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

– U skladu sa duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost – rekao je Jan Dirk van der Zee, predsednik Asoscijacije holandskog amaterskog fudbala i dodao:

– Želimo da devojkama i ženama ponudimo mesto na fudbalskoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama.

Fudbalski savez Holandije tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv ekspiremnet, pošto je fudbalerki Elen Fokema (19) data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u četvrtoj diviziji.

Iako je zbog probelma sa virusom korona bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocenjen kao veoma pozitivan.

Pročitajte još

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi