Utamničen u Minhenu samo zato što je Srbin!

02.07.2024

09:43

0

Od početka Evropskog prvenstva u fudbalu, navijači Srbije bili su meta brojnih napada

Utamničen u Minhenu samo zato što je Srbin!
Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Uoči meča između reprezentacija Srbije i Danske u Minhenu, koji je završen nerešenim rezultatom, dogodio se incident koji je potresao navijače naše zemlje. Nemačka policija je, bez ikakvog povoda, nasrnula na srpske navijače, što je rezultiralo hapšenjem nekoliko naših sunarodnika. Prema novim informacijama, hapšenja i maltretiranje srpskih navijača nastavila su se i danas.

Od početka Evropskog prvenstva u fudbalu, navijači Srbije bili su meta brojnih napada. Nemački huligani, zajedno sa huliganima iz Engleske i Albanije, koristili su svaku priliku da napadnu srpske navijače. Mediji u Nemačkoj su sve vreme ćutali o ovim incidentima, uporno kriveći Srbe, iako se na snimcima jasno vidi da navijači srpske reprezentacije nikada nisu prvi izazivali sukobe.

Jedan od navijača koji je nepravedno uhapšen je Ivan M., rođen 1999. godine. Ivan je sa svojim društvom išao na utakmicu u Gelzenkirhenu, gde su ih napali navijači iz Engleske i Albanije. Svi dostupni video snimci jasno pokazuju da je Ivan bio napadnut, ali ga nemačka policija i dalje drži u pritvoru, optužujući ga da je kaišem tukao Engleza. Pritom, nije navedeno da je Englez napao Ivana kriglom, koristeći je kao oružje. Englezi i Albanci nisu uhapšeni, već samo Ivan, koji je bio žrtva napada.

Ovaj slučaj je još jedan dokaz nepravde prema srpskim navijačima i potreba da se istina konačno sazna.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
 

 

Nepravda prema Ivanu M. i drugim srpskim navijačima mora biti ispravljena, a odgovorni za napade i maltretiranje moraju odgovarati za svoje postupke.

A, informacija koje smo dobili od naših sunarodnika iz Nemačke kažu da policija ove zemlje, poput Gestapoa nekada, presreće sve za koje posumnja da su iz Srbije. Ako se ispostavi da jesu - privodi ih iako nisu učestvovali u bilo kakvim incidentima.

Samo jedan od primera srbofobije

Ovaj incident je samo još jedan primer višedecenijske srbofobije koja postoji u Nemačkoj, a koja se kroz istoriju često ispoljavala na najbrutalniji način. Današnja percepcija Srba kao huligana i divljaka, ista je ona percepcija koja je našu decu izvodila na streljanje tokom Drugog svetskog rata. Nemački mediji i dalje ćute o koaliciji nemačkih huligana i policije, koji zajedničkim snagama napadaju Srbe koji se drže za svoj nacionalni identitet i podržavaju svoju reprezentaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike