Menja se sve u Ligi šampiona, ne samo format! Nema više onog starog žreba, sve će obavljati kompjuter!

13.03.2024

14:17

0

Autor: G. F.

Nema kraja promenama kada su u pitanju najjača takmičenja pod okriljem UEFA

Menja se sve u Ligi šampiona, ne samo format! Nema više onog starog žreba, sve će obavljati kompjuter!
Žreb za Ligu šampiona - Copyright AP Photo/Daniel Cole

Pamtite li onih otprilike 15 minuta do pola sata velikog uzbuđenja kada krene žreb za Ligu šampiona (Ligu Evrope, Ligu konferencija). Pa koga će izvući klub za koji navijate, pa u koju će grupu sa kojim protivnicima...

E pa to vam (nam) jedino preostaje. Da pamtimo i da se (sa setom) sećamo. Od naredne sezone neće biti tog uzbuđenja!

Ne samo da je UEFA promenila format u svojim najjačim klupskim takmičenjima, nego je rešila da nam oduzme i draž žreba. Ubuduće će, umesto starog izvlačenja kuglica sve obavljati kompjuter.

 

 

- Zamenik generalnog sekretara Uefe Đorđo Marketi otvoreno je kazao kako je nemoguće da žreb ostane ručni u potpunosti, jer bi za realizaciju svega bilo potrebno oko 900 kuglica?! Takođe, on je poručio da bi čitav proces trajao najmanje četiri sata. Usled svega toga, doneta je odluka da žreb ubuduće bude kompjuterizovan - piše Independent, a prenosi mozzartsport.

- UEFA je saopštila da precizan format žreba još nije određen, u toku je završna faza razvoja projekta, ali ono što je izvesno, biće to "hibridni događaj" koji će podrazumevati delom ručno izvlačenje, odnosno većim delom automatizaciju.

Trenutno je sve u fazi testiranja sa željom da se izbegne bilo kakva sumnja u nameštanje žreba, a poznato je i da je specijalni kompjuter izradila kompanija Hertfordšajr, te da će o regularnosti brinuti računovodstvena kuća Ernst i Jang.

Prema navodima američkog medija, a sve uz proverene izvore iz Niona, žreb bi ubuduće trebalo da izgleda na sledeći način.

Za početak će se u kuglicama naći imena klubova iz prvog šešira, i one će kao i do sada biti izvlačene jedna po jedna. Uzmimo za primer da je među njima aktuelni šampion Evrope Mančester siti. Dakle, čovek će izvući "građane", a kompjuter mu slučajnim uzorkom izabrati osam rivala sa kojima će igrati.

 

 

I tako tim po tim, sve dok prvi šešir ne bude prazan. Svaki će dobiti po dva rivala iz svakog šešira (ukupno osam rivala), pa će sa polovinom igrati kod kuće, a sa polovinom u gostima.

Sve u svemu, ideja je da se proces žrebanja maksimalno ubrza i to je u principu dobra stvar.

Takođe je bitna stvar i da će posle ligaškog dela takmičenja biti poznat i raspored sve do finala. Zna se recimo da će prvoplasirani i drugoplasirani ići na dve strane žreba, kao u tenisu, i neće moći da se sastanu pre finala. Isto važi i za trećeg i četvrtog i tako redom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike