Nacionalni stadion dobija još jednu veliku funkciju: Srbija će imati ustanovu za najmodernije lečenje profesionalnih sportista!

24.02.2024

00:44

0

Kako se navodi, ova ustanova biće ne samo strateški resurs sportske medicine Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope

Nacionalni stadion dobija još jednu veliku funkciju: Srbija će imati ustanovu za najmodernije lečenje profesionalnih sportista!
Copyright Promo/Ministarstvo finanisja

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Dragan Džajić održao je sastanak sa članovima Medicinske komisije na čelu sa predsednikom prof. dr Milovanom Bojićem na kojem je jednoglasno podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namenjena brzom, stručnom i najmodernijem lečenju profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije.

Kako se navodi, ova ustanova biće ne samo strateški resurs sportske medicine Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope.

- To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim edukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, „EXPO 2027" - rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ustanova će biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima.

- Inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularniji sport, a njegova Medicinska komisija je uvek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i intenziviranju edukacije lekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama.

Takođe, i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog lekara, kada se radi o zdravstvenom problemu, naglasila je Zdravković.

- Trener je taj koji najbolje poznaje promenu stanja samog igrača i zbog toga smo danas razgovarali i o intenziviranju značaja edukacije trenera kako bi na vreme prepoznali potrebu upućivanja sportiste na konsultacije sa lekarom i adekvatnim specijalistom. Na kraju želim da ponovim ispred članova Medicinske komisije da je ovo suštinski iskorak u radu ovog tela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u našem sportu koji nam donosi toliko radosti. Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo verujemo da će im pomoći da budu još uspešniji u promociji naše zemlje - zaključila je Zdravković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike