Albance iznervirao dobar humor Švajcarca: Džaka i Šaćiri optužili poznatog "tiktokera" za rasizam!

09.01.2024

11:20

0

Autor: D. P.

Satira im nije jača strana

Albance iznervirao dobar humor Švajcarca: Džaka i Šaćiri optužili poznatog "tiktokera" za rasizam!
Šaćiri i Džaka - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Švajcarac Mirko Kasoreli, poznat kao "tiktoker" koji je u svojim objavama pratio kako su se ponašali fudbaleri nacionalnog tima tokom intoniranja himne, moraće pred sudom da dokazuje da nije rasista.

Ove optužbe došle su od Fudbalskog saveza Švajcarske nakon što su to od vođstva izričito zahtevali švajcarski Albanci Đerdan Šaćiri i Granit Džaka.

Kasoreli poslednje mečeve selekcije Švajcarske je komentarisao na satiričan način tako što je pratio ko i kako od igrača peva nacionalnu himnu pre utakmice. Usput je nazivao selektora Murata Jakina ćevabdžijom, dok je dvojicu Albanaca oslovljavao nešto što bi moglo da se sa nemačkog prevede kao korov.

Budući da je ove njegove objave moglo da vidi blizu 100.000 ljudi na TikToku i Instagramu, Šaćiri i Džaka su tražili reakciju saveza:

MN Press
Šaćiri

- Svako je slobodan da odluči da li misli da je nepevanje himne dobro ili ne. Ali humor i parodija završavaju tamo gde se narušava dostojanstvo čoveka ili ponižavaju ljudi. U ovom slučaju, autor javno vređa, ponižava i huška na naše reprezentativce čije porodice imaju migraciono poreklo. Ovo je rasizam koji mi u SFV nećemo tolerisati ni pod kojim okolnostima – ni u kom slučaju - rekao je Direktor komunikacija saveza Adrijan Arnold.

Kasoreli je u svoju odbranu rekao da mu je devojka tamnoputa, da je i italijanskog porekla i da kao čovek rođen u Švajcarskoj i te kako dobro zna ko su Albanci, a ko Srbi.

- I sam sam čuo da bi Albanci u šali između sebe jedne druge zvali "Schachtelgrinde" (korov) - prenosi "Blik" reči "tiktokera".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike