Ko je Simon Vukčević? Večiti talenat, legenda Partizana, naslednik Dejana Savićevića ili samo "kec"?

08.12.2023

10:31

0

Autor: A. S.

Obećavao je mnogo, ali nikada nije pokazao do kraja

Ko je Simon Vukčević? Večiti talenat, legenda Partizana, naslednik Dejana Savićevića ili samo "kec"?
Simon Vukčević - Copyright MN Press

Iznenađena je domaća javnost informacijama da je bivši fudbaler Partizana, Simon Vukčević, u subotu lišen slobode na graničnom prelazu Gostun, a potom i zadržan u pritvoru u Užicu.

Naime, kod Vukčevića je tom prilikom, pri pokušaju da napusti zemlju, pronađen pištolj i čak 126 metkova. Njemu je pritvor određen zbog sumnje da je počinio krivično delo iz Zakona o oružju.

A ko je zapravo Simon Vukčević i koliko ga se navijači danas sećaju?

U Srbiji je najvećeg traga ostavio u dresu Partizana, ali krenimo redom. Pre 37 godina rođen je u Podgorici, gde je načinio i prve fudbalske korake, a potom se preselio u Beograd. Važio je za velikog talenta svoje generacije, na poziciji ofanzivnog igrača, pa je sa 16 godina obukao dres Partizana. Iz juniorskog pogona, ubrzo je prebačen u seniorski. Polako je dobijao pravu šansu, a onda u sezoni 2004/05, predvodio napad crno-belih, koji su osvojili prvenstvo bez poraza, dok su u tadašnjem Kupu UEFA stigli so osmine finala. U tri sezone je nastupio na 52 utakmice i postigao 13 golova.

Iz Partizana je otišao u Rusiju, u ekipu Saturn, ali se tamo nije naigrao. Često je bio kritikovan zbog navodnog lošeg ponašanja, pa je u jednom trenutku i ispao iz tima, a onda je u junu 2007. godine došlo do transfera u Sporting iz Lisabona.

Tu je pronašao svoju sreću i u naredne četiri godine odigrao 131 utakmicu. A nakon dobrih partija u Portugaliji, usledila je selidba u Premijer ligu, u ekipu Blekburna. Međutim, to je bilo one sezone kada su ispali iz lige, a Vukčević nije uspeo da se snađe u ulozi spasioca tima. Nastupio je i na nekoliko mečeva u Čempionšipu, nakon čega je došlo do raskida ugovora, a potom i do transfera u Ukrajinu. Kratko, na šest meseci je bio i u Novom Sadu, u dresu Vojvodine, a onda su usledile selidbe i kratkoročni ugovori. Karijeru je završio u dresu Budućnosti, koji na kraju nije ni obukao na takmičarskoj utakmici, jer je rešio da okonča karijeru. Bilo je to na proleće 2018. godine.

Što se reprezentacije tiče, bio je deo mladog tima Srbije i Crne Gore, koji je na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj stigao do srebra. Potom je igrao i na Olimpijskim igrama u Atini, dok je seniorski nacionalni dres nosio pet puta. Nakon što se država raspala, nastavio je da nastupa za Crnu Goru.

Kao rođeni Podgoričanin i Crnogorac, često je bio poređen sa Dejanom Savićevićem, a na konstataciju da je Vukčević njegov naslednik tadašnji potpredsednik FS Srbije i Crne Gore rekao je:

- Dobili smo nekoliko izuzetno talentovanih fudbalera, što je najveći dobitak jesenjeg dela sezone. Simon Vukčević ima šansu da postane veliki as, samo treba da nastavi ovako.

Ako je suditi po njegovoj karijeri, nije nastavio tim putem i nije učinio ni delić onoga što su mu predviđali. Ostaće upamćen po broju jedan koji je nosio na dresu Partizana, verovatno kao jedan od retkih igrača koji su se odlučili na taj potez. Da nije bilo te "lude glave", bilo bi više poteza sa terena koji se prepričavaju i unosnijeg bankovnog računa, ovako kad se podvuče crta - Nikada nije ispunio, pokazao i dokazao pun potencijal i veliki talenat koji je nagovestio još u Podgorici, krajem prošlog veka. Iako je igrao u Sportingu i Premijer ligi, najupečatljivije partije su mu iz perioda Partizana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike