Penal rulet stao na plavo: Majstorija Tomasa Tuhela donela Čelsiju Superkup Evrope!

11.08.2021

21:50 >> 22:01

0

Autor: Adam Štulić

Londonski klub osvojio prvi trofej u sezoni

Penal rulet stao na plavo: Majstorija Tomasa Tuhela donela Čelsiju Superkup Evrope!
Copyright Radost fudbalera Čelsija foto: Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Čelsi je osvojio Superkup Ervrope.  Drugi put, posle 1998. “plavci” su došli do prvog trofeja u sezoni, savladavši posle penala Viljareal – 6:5.

Ključan potez utakmice povukao je Tomas Tuhel, koji je u finišu drugog produžetka napravio promenu na golu, koja mu je, na kraju, donela još jedan evro trofej s “plavcima”, posle osvajanja Lige šampiona prošle sezone.

Kepa je u penal seriji stao na gol umesto Mendija i sa dve odbrane “ukrcao” pehar u avion za London. A početak odlučujućeg dela meča nije tako nešto nagoveštavao, pošto je prvi udarac sa bele tačke Asenho odbranio Havercu.

Ipak, već u drugoj seriji Kepa je poništio prednost Vijareala, koji u Belfastu nije uspeo da ponovi uspeh iz finala Lige Evrope, pošto je u sedmoj seriji kapiten španskog kluba Raul Albiol bio neprecizan, tačnije golman Čelsija je zaustavio njegov pokušaj.

Sjajan meč odirgrali su osvajači dva najznačajnija klupska takmičenja u Evropi prošle sezone. Svakom od timova je pripalo po jedno poluvreme, dok je u dodatnih 30 minuta Čelsi bio nešto bliži trijumfu, ali dve veoma dobre prilike propustili su da u gol pretvore Pulišić i Maunt.

Prvak Evrope bolje je otvorio meč. Pritiskao je od starta rivala, čija je odbrana uspevala da odoli naletima do sredine prvog poluvremena, kada su “plavci” stigli do zasluženog vođstva.

Igrao se 27. minut, kada je posle centaršuta Haverca sa leve strane, Žijeh zatresao mrežu Viljareala, pošto mu je prethodno loptu maestrano prepustio Verner.

Kola su nizbrdo pošla za Čelsi u finišu prvog poluvremena, kada je strelac vodećeg gola morao da napusti teren zbog povrede ramena, a s obzirom da je ostatak meča gledao s rukom u longeti, verovatno ga očekuje i nešto duža pauza.

Nastavak meča doneo je potpuno drugu sliku. “Žuta podmornica” je potpuno preuzela kontrolu meča i krenula u juriš ga golu Mendija, kojeg je dva puta, jednom u prvom, posle šuta Alberta Morena, i jednom u drugom poluvremenu, posle pokušaja Đerara Morena, spašavao okvir gola.

Ipak, spasa mu nije bilo u 73. minitu, kada je, posle “štikle” Dije u kaznenom prostoru, Đerar Moreno poravnao rezultat i usmerio meč ka penalima u kojima su spretniji i srećniji bili fudbaleri Čelsija, osvojivši tako prvi trofej u sezoni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike