Ko je bio Bobi Čarlton? Izbegao smrt posle Zvezde, postao najugledniji engleski fudbaler, najveća legenda Mančestera

21.10.2023

17:45

0

Autor: P.K.

Neverovatno uticajan i poštovan igrač, svi su ga voleli

Ko je bio Bobi Čarlton? Izbegao smrt posle Zvezde, postao najugledniji engleski fudbaler, najveća legenda Mančestera
Bobi Čarlton sa trofejom svetskog prvaka - Copyright Profimedia

Legendarni ser Bobi Čarlton preminuo je tačno na dan kada je napunio 86 godina i zavio je svet fudbala u crno, a posebno Englesku.

Ako se ne može baš reći da je bio najveći engleski fudbaler svih vremena, svakako jeste jedan od najvećih, a sigurno je najpoštovaniji i najuticajniji igrač koji je došao iz kolevke fudbala. Uz ser Aleksa Fergusona važi za najveću legendu Mančester junajteda, jednog od dva najveća kluba u Engleskoj.

On je prvi igrač koji je zabeležio 100 nastupa za reprezentaciju Engleske, a decenijama je bio najbolji strelac nacionalnog tima, što su kasnije oborili prvo Vejn Runi, a onda i Hari Kejn. On je bio pionir u mnogim stvarima, proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope 1966, a kasnije je uvršten u spisak FIFA 100 najboljih fudbalera svih vremena.

Profimedia
 

Rođen je u rudarskom selu u blizini Njukasla, a fudbalski "virus" pokupio je od majke i dede. Majka, Elizabet Čarlton je rođena kao Milburn, što je prezime nekolicine njenih rođaka koji su igrali uglavnom za Lids, klub u kome je završio i Bobijev brat Džek.

No, sudbina je imala drugačiju ideju za Bobija. Njega je primetio šef skauta Mančester junajteda Džo Armstrong. Iako porodica nije imala baš poverenja da će 15-godišnjak uspeti i dala ga je na električarski zanat, mladi Bobi se probio i sa 17 godina je postao profesionalac.

Bio je član čuvene generacije "Bazbijevih beba", grupe talentovanih igrača koji su ponikli u omladinskoj školi Junajteda od 1940-ih do 1960-ih, kada je legendarni Bat Bazbi rešio da smeni generacije i podigne klub.

Bazbi se nametnuo već u prvoj sezoni i ispratio je Mančester junajted u evropskim takmičenjima, koji su se kasnije uključili u tadašnje međunarodno takmičenje, pošto je nacionalni fudbalski savez mislio da je to ispod njih.

Mančester je u prvoj sezoni došao do polufinala, gde je izgubio od branioca titule Real Madrida. Ipak, Junajted je sledeće godine došao do četvrtfinala, gde je igrao čuveni i zlosrećni dvomeč sa Crvenom zvezdom.

"Đavoli" su pobedili u Mančesteru, u Beogradu su vodili 3:0, da bi Zvezda izjednačila na 3:3. Junajted je prošao dalje, ali… Onda se desila avionska nesreća prilikom poletanja aviona u Minhenu. Ser Bobi je preživeo, iako je bio povređen i u teškom šoku, tako da se lečio u bolnici.

Profimedia
 

Čarlton je tu nesreću preživeo jer su ga saigrači zamolili da menjaju mesta, misleći da će biti sigurniji pozadi. Bobi je preživeo, dok su Tomi Tejlor i Dejvid Peg, koji su mislili da su bezbedniji pozadi – poginuli.

Od 16 igrača Mančestera u avionu, osmorica su poginula, a dvojica nikada nisu više igrala fudbal. Čarlton se vratio na kućni oporavak. Tada je i nastala čuvena fotografija kada je na ulici igrao fudbal sa decom.

 

 

Ipak, od njega se očekivalo da postane lider tima, iako je imao tek 20 godina. Čarlton je preuzeo ne samo kormilo Mančestera, nego i reprezentacije Engleske. Bio je jedan od ključnih igrača koji su "albionu" doneli jedinu titulu sa Mundijala – 1966. godine, a kasnije je sa Junajtedom konačno osvojio i Kup šampiona.

Profimedia
 

On je jedan od tek devetorice igrača koji su uspeli da osvoje Svetsko prvenstvo, Kup (Ligu) šampiona i Zlatnu loptu.

Bio je član Engleske na četiri Mundijala (1958-1970), dugo je bio igrač sa najviše nastupa za Mančester i za "albion". Za Junajted je odigrao 758 utakmica i postigao 249 golova, što je takođe bio rekord.

Oba su kasnije oborena. Prvi je srušio osramoćeni Rajan Gigs, koga niko ne voli jer je imao višegodišnju aferu sa suprogom rođenog brata, a drugi Vejn Runi.

Skoro celu karijeru je proveo u Mančester junajtedu.

Imao je titulu viteza i bio je počasni građanin Mančestera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike