Legenda je otišla u večnost! Preminuo Ser Bobi Čarlton!

21.10.2023

17:10

0

Autor: A. Š.

Legendarni fudbaler Mančester junajteda i nekadašnji engleski reprezentativac sišao je sa životne scene u 86. godini

Legenda je otišla u večnost! Preminuo Ser Bobi Čarlton!
Ser Bobi Čarlton - Copyright Profimedia

Tužna vest u subotu je stigla sa Ostrva. Jedan od najboljih tamnošnjih fudbalera svih vremena i legendarni as Mančester junajteda Ser Bobi Čarlton preminuo je u 87. godini.

- Sa velikom tugom prenosimo vest da je Ser Bobi preminuo mirno u ranim jutarnjim satima. Bio je okružen članovima svoje porodice.

Na "Old Trafordu", ali i na celom Ostrvu, bez dileme vlada velika tuga. Kao veliki tradicionalisti, Englezi, bez obzira na navijačku opredeljenost, i te kako znaju da cene istinske fudbalske velikane, a Ser Bobi je to svakako bio. I ne samo u domovini...

Bobi Čarlton bio je jedna od legendarnih Bezbijevih beba. Kao diplomac omladinske škole Mančester junajteda, za 17 godina u dresu "crvenih đavola" odigrao je 758 utakmica na kojima je postigao 249 golova, uz osvojen Kup šampiona, tri šampionske titule i FA Kup. Sa reprezentacijom Engleske 1966. godine bio je prvak sveta, a za nacionalni tim je nastupao 106 puta uz 49 postignutih golova.

Podsetimo, Ser Bobi Čarlton, u tom trenutku star 20 godina, bio je jedan od preživelih u stravičnoj avionskoj nesreći, kada je u Minhenu, po povratku iz Beograda sa meča Kupa šampiona protiv Crvene zvezde, stradao gotovo kompletan tim Bezbijevih beba. Tog 6. februara 1958. godine u nesreći je stradalo 23 putnika, od kojih su osmorica bili fudbaleri Mančester junajteda. "Na pepelu" strašne tragedije, kada se oporavio, legendrni Mat Bezbi je oko Bobija Čarltona napravio novi tim Junajteda i postavio temelj za kasnije dostizanje najvećih visina jednog od najvećih svetskih klubova.

Po završetku igračke karijere Čarlton je 39 godina radio kao direktor Mančester junajteda, koji mu se na svemu odužio tako što ga je svrstao među "Junajtedovo trojstvo", statuu koja krasi jedan od platoa ispred "Teatra snova" i na kojoj se Ser Bobi nalazi u društvu Džordža Besta i Denisa Loua.

Profimedia
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike