Nasred Atlantika smestila se Partizanova nada u "evropsku jesen": Crno-beli kasno večeras kreću u rušenje Santa Klare

19.08.2021

06:45 >> 06:42

0

Fudbaleri Aleksandra Stanojevića igraju od 22.30 prvi meč plej-ofa za prolaz u grupnu fazu Lige konferencije

Nasred Atlantika smestila se Partizanova nada u "evropsku jesen": Crno-beli kasno večeras kreću u rušenje Santa Klare
Copyright Partizan, MN Press

Tek je počelo, a već se stiglo do prekretnice. To je sudbina srpskih klubova, koju deli i Partizan, otkako se poslednje četiri godine unazad bori za svoje mesto pod suncem UEFA, u Ligi Evrope.

Kada se spominjalo osnivanje nove lige pod okriljem evropske kuće fudbala bilo je reči da će Liga konferencija poslužiti kao uteha svima onima kojima je Liga Evrope, a naročito Liga šampiona, izgledala nedostižno. Naivno se mislilo da dolazi nekakav novi Intertoto kup za “evropsku boraniju”, sve dok nije postalo svima jasno da će i ovde morati da se prođe kroz gusto sito dok se dođe do “pravih” mečeva u grupnoj fazi takmičenja.

Lazar Marković/FK Partizan

Ako je neko na svojoj koži to dobro osetio, onda je to Partizan. Sve u skladu sa tradicijom da mu žreb donosi najteže rivale, ovog leta je morao preko ruskog Sočija do plej-of duela. Kada je i to prebrinuo kao nosilac i, nominalno, favorit, došao je red na portugalsku Santa Klaru.

Portugalci, kakvi god da su, zaslužuju od Srba uvek respekt, jer niko ne može reći da je bilo lako doći do plasmana u Evropu kroz njihovu ligu kada se u startu zna da put do nje vodi preko poretka Sporting, Porto, Benfika, Braga… Naravno, daleko su kvalitetom od ovih velikana, pa zato i raste optimizam među partizanovcima, ali treba biti oprezan. Iskustva drugih opominju.

Lazar Marković foto: MN Press

Dovoljno je videti rezultat iz Tiraspolja i kako je zagrebački Dinamo prošao protiv Šerifa (3:0), a proletos su izbacili Totenhem u nokaut fazi Lige Evrope. “Modri” su u glavama bili već u Ligi šampiona, sve dok ih legionari moldavskog kluba sa tri komada u mreži Livakovića nisu vratili u realnost.

Partizan od 22.30 večeras igra svojih prvih 90 minuta na malom ostrvu usred Atlantskog okeana. Negde na trećini puta prema severnoameričkom kontinentu, smestila se nada crno-belih da će ove godine, posle pauze od jedne sezone, igrati ponovo velike utakmice u Evropi.

Radost fudbalera Partizana foto: MN Press

Bez njih to je samo još jedna dosadna trka sa Zvezdom i naporno ubeđivanje sebe da i između dva večita derbija postoji nešto što podiže naboj igračima i drži pažnju navijačima. Možda se približavamo tom fudbalskom idealu, ali rezultati Vojvodine i Čukaričkog, pa i TSC, kažu da još nema spremnih u Superligi da trku sa dva najtrofejnija kluba naprave zanimljivijom.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike