FIFA ima "ludu" ideju! Mundijal u 6 država i na 3 kontinenta

04.10.2023

17:21

0

Autor: D. N.

Plan je da se napravi svojevrstan omaž prvom Svetskom prvenstvu

FIFA ima "ludu" ideju! Mundijal u 6 država i na 3 kontinenta
Zlatna boginja - Copyright Profimedia/ADIL BENAYACHE/SIPA

Mundijal u Kataru je završen prošle godine, a već se prave planovi za onaj 2030. godine. Prema još nezvaničnim informacijama, odnosno prema pisanju Atletika, plan je da organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu dobiju Maroko, Španija i Portugalija, ali da prva tri meča na turniru budu odigrana u Ugrugvaju, Argentini i Paragvaju.

Mečevi u Južnoj Americi bi bili svojevrsni omaž prvom Svetskom prvenstvu, koje je održano u Montevideu u Urugvaju 1930. godine. Ipak, Urugvaj, Argentina, i Paragvaj, su simbolično dobili mogućnost da u njihovim zemljama budu odigrane prve tri utakmice šampionata.

Tako bi u praksi šest država organizovalo najveću svetsku smotru fudbala, pa bi i te reprezentacije izborile direktan plasman.

Posle prva tri meča, Urugvaj, Argentina, Paragvaj će otputovati u Maroko, Španiju i Portugaliju, a upravo će u nekoj od ove tri zemlje, koje budu bile glavni organizatori, biti i ceremonija otvaranja turnira.

Maroko bi bio domaćin Svetskog prvenstva prvi put, pošto su njegove ponude bile neuspešne pet puta - 1994, 1998, 2006, 2010. i 2026. godine. Severnoafrička država je prvobitno želela da samostalno pošalje ponudu, ali se na kraju priključila Španiji i Portugaliji.

Takođe, Portugalija će po prvi put biti domaćin Mundijala, ali je 2004. godine organizovala Evropsko prvenstvo, dok je Španija bila domaćin 1982. godine.

Podsetimo, naredni Mundijal je na programu za tri godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike