FIFA uporna da od Svetskog prvenstva klubova napravi takmičenje koje nekog interesuje

14.03.2023

19:42

0

Autor: P.K.

Ovo su reforme, da li vam zvuče dovoljno zanimljivo da se možda uključite?

FIFA uporna da od Svetskog prvenstva klubova napravi takmičenje koje nekog interesuje
Karim Benzema sa pobedničkim trofejom - Copyright Profimedia

FIFA nastavlja sa svojim planovima da od Svetskog prvenstva klubova napravi takmičenje koje će nekog zainteresovati. Nakon što je krajem prošle godine objavljeno da će u njemu učestvovati 32 tima, a ne sedam kao u aktuelnom formatu, sada su otkriveni novi planovi.

FIFA je na sastanku saveta u Ruandi odobrila planove za prošireno Svetsko prvenstvo klubova od 2025. godine, u kome će Čelsi i Real Madrid imati garantovano mesto.

Klubovi će se u novom formatu takmičiti u osam grupa sa po četiri tima, od čega će po dva tima iz svake grupe ići dalje u nokaut fazu. Čelsi i Real su svoja mesta za to izdanje takmičenja zaslužili tako što su to dva poslednja osvajača Lige šampiona.

Svoja mesta će dobiti i pobednici 2023. i 2024. i to će biti četiri tima među 12 koji dolaze iz Evrope. Ostalih osam evropskih mesta će biti dodeljena prema koeficijentu FIFA, s tim da će jedna zemlja moći da ima najviše dva mesta.

Koeficijent određuje učesnike

Koeficijent se obračunava tako što se gledaju rezultati u Evropi tokom perioda u poslednjih pet godina.

To znači da bi drugo mesto iz Premijer lige skoro sigurno pripalo Mančester sitiju, koji je sada drugi na toj tabeli. Liverpul je treći na toj listi, pa je moguće da se do 2025. i on dočepa drugog mesta.

Bajern je prvi, Čelsi četvrti, Real peti, Pari Sen Žermen Šesti, tako da bi i on našao mesto. Onda sledi Mančester junajted, koji ne bi imao pravo, zatim Barselona i Juventus.

Pošto se Kopa libertadores igra u novembru, južnoamerički klubovi neće stići da završe kvalifikacije za turnir koji počinje u junu 2025.

Važno je napomenuti da će se ovaj format, sa sedam klubova, zadržati do 2025, posle čega će se igrati na svake četiri godine. Ovaj manji format će nastaviti da se igra godišnje, ali će dobiti novo ime.

Infantino je ocenio da će Svetsko prvenstvo klubova biti "kao novo Svetsko prvenstvo".

Očekuje se da će uskoro biti poznati i ostali detalji. Za sada se samo pretpostavlja da će klubovi dobiti po 30 miliona dolara za učešće.

Poslednje Svetsko prvenstvo klubova održalo se u februaru i tada je slavio Real Madrid, po peti put. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike