Ruski klubovi se već ove sezone vraćaju u evropska takmičenja! Oglasila se UEFA, ovo su uslovi i ograničenja

26.09.2023

18:51

0

Autor: P.K.

Razmatraju se predlozi da se već ove sezone uključe, uprkos održanom žrebu

Ruski klubovi se već ove sezone vraćaju u evropska takmičenja! Oglasila se UEFA, ovo su uslovi i ograničenja
UEFA - Copyright Tanjug/AP /Armando Franca

Evropska fudbalska unija (UEFA), koja ume da pokaže svoju dvoličnosti, povukla je prve poteze ka delimičnom vraćanju Rusije u evropski fudbal, uprkos ratu u Ukrajini koji i dalje traje.

Evropsko fudbalsko upravljačko telo odlučilo je da proba da ponovo uključi ruske timove do 17 godina u svoja takmičenja već ove sezone. To je popuštanje opšte zabrane na učešće nacionalnih i klupskih timova u međunarodnim utakmicama, koja je nametnuta nekoliko dana nakon što su sukobi počeli u februaru 2022.

Upravljačko telo evropskog fudbala razmatra predlog koji bi omogućio povratak timova dečaka i devojčica do 17 godina u takmičenja. UEFA tvrdi da bi bilo nepravedno kažnjavati decu da ispaštaju zbog odluka odraslih.

Njihove utakmice će morati da se igraju bez zastave, himne ili opreme ruskog nacionalnog tima i ne na ruskoj teritoriji.

Međutim, UEFA je ponovila da su seniorska reprezentacija i svi klubovi zabranjeni za evropska takmičenja i ostaće suspendovani dok traje rat u Ukrajini, ističući da to nije početak šireg pokušaja povratka ruskih timova.

Rusija je trebala da igra baraž sa Poljskom kao deo kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. kada je rat počeo. Poljaci su odbili da igraju protiv njih, a Rusija je izbačena i nije im dozvoljeno da učestvuju u kvalifikacijama za Euro 2024. Njihov ženski tim je izbačen iz prošlogodišnjeg evropskog prvenstva.

Sankt Peterburg je trebao da bude domaćin finala Lige šampiona 2022, koje je prebačeno u Pariz, a ovogodišnji Superkup je premešten iz Kazanja u Atinu, dok je UEFA objavila da će Varšava biti domaćin Superkupa 2024.

U saopštenju UEFA je navela:

- UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala na rat u Ukrajini i preduzela odlučne korake u februaru 2022. - suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, uklonila događaje zakazane u Rusiji kao što su finale Lige šampiona u Sankt Peterburgu i UEFA Superkup u Kazanju, i otkazala svoj ugovor o sponzorstvu sa Gazpromom. Međutim, UEFA je svesna da deca ne bi trebalo da budu kažnjena za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i čvrsto je ubeđena da fudbal nikada ne bi trebalo da odustane od slanja poruka mira i nade. Posebno je žalosno što je zbog dugačkog konflikta generacija maloletnika lišena svog prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz tih razloga, Izvršni odbor UEFA je odlučio da će ruski timovi maloletnih igrača biti ponovo primljeni u njena takmičenja tokom ove sezone. U tom smislu, Izvršni odbor je zamolio upravu UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo povratak ruskim U17 timovima (i devojčicama i dečacima) čak i kada su žrebovi već obavljeni. Sve utakmice ruskim timova će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalnog dresa i ne na ruskoj teritoriji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike