Moj uzor je samo jedan - Željko Obradović! Trener fudbalera TSC pomno prati rad šefa struke KK Partizan!

08.07.2023

15:34

0

Autor: G. F.

Žarko Lazetić otkrio da sve prati i da želi da njegov tim izgradi svoj stil igre

Moj uzor je samo jedan - Željko Obradović! Trener fudbalera TSC pomno prati rad šefa struke KK Partizan!
Žarko Lazetić - Copyright MN Press

Apsolutni hit prošle sezone u Superligi je ekipa TSC, koja je šampionat završila na drugom mestu.

Dok se u Sloveniji pripremaju za kvalifikacije za Ligu šampiona, trener ekipe iz Bačke Topole Žarko Lazetić pričao je za TV Arena sport o planovima, životnoj i trenerskoj filozofiji, kolegama, igračima...

Kada pogledate prethodnu sezonu, deluje da nema segmenta kojim ne možete da budete zadovoljni?

- Bio bih neskroman da kažem da, rezultatom, nisam zadovoljan. Međutim, pre svega sam srećan i zadovoljan jer sam u ovom klubu dobio priliku da stvarno uživam dok radim. To je suština našeg posla. Imam sreće, možda su mi i takve zvezde, da imam sjajnog predsednika, direktora. Međuljudski odnosi u klubu su sjajni i meni je to jako važno. Na tome sam insistirao. Postoji kontinuitet, a kroz prelazne rokove smo uspeli da postavimo kriterijum da su karakterne crte igrača presudne za dolazak u našu ekipu. Na tome sam insistirao i to je moj princip rada. Ideja igre je takva da igrači moraju stalno biti pozitivni, koncentrisani prema onome što radimo. Nisam od onih trenera 'srce na teren', 'mora da se gine'. Ne. Glava uvek mora biti spremna da se prepozna situacija i tražim koncentraciju. I da smo bili četvrti, bio bih zadovoljan - rekao je Lazetić, pa objasnio momenat u kom i van treninga igračima objašnjava taktičke zamisli:

- Za sebe mogu da kažem da sam posvećen trener. Mislim da je to karakterna crta. Trudim se da budem posvećen suprug, otac, prijatelj, trener. Bio sam takav kao igrač, a u ovom sad poslu je puta, pa, ne znam ni sam koliko… Imam to u sebi da možda i dosađujem igračima sa detaljima. Eto, taj primer, sa ručkom. To je prosto strast. Imam otvoren odnos sa igračima i smatram, možda je to pogrešno, da svakom igraču imam prava da kažem sve što želim. I dobro i loše. Možda se u nekom trenutku njima čini da je to pogrešno, ali, to je nešto što izlazi iz mene. Princip rada je takav da oni u svakom trenutku, posle nekog vremena, kada me upoznaju, da vide i znaju da imaju podršku. Moju i mog stručnog štaba.

Ekipa TSC je u sezoni za nama demonstrirala jasnu fudbalsku ideju, i to je bilo vidljivo na svakoj utakmici.

- To je činjenica i hvala na lepim rečima. Iskreno, ne bih mogao da vodim utakmicu, a da ne znam šta radimo. Ja to ne dozvoljavam. Naravno, dešavaju se i nama prazni minuti, kada dođe do greške, što je sasvim normalno. Ali, uvek se zna da u zadnjoj trećini pokušavamo da iskoristimo karakteristike igrača, da ih uklapamo na mesta koja im odgovaraju. Što se tiče visokog presinga, načina na koji izlazimo u visoki presing, načina na koji se branimo u niskoj zoni, ulaska u igru protiv tri, četiri, šest igrača, organizacije napada. Sve je to jasno definisano. Samo težimo da to usavršavamo i da idemo napred. Zaista ne mogu da zamislim da vodim utakmicu gde vidim nešto i nemam pojma o čemu se radi… Onda vidim problem.

Veoma zanimljiva priča povela se i oko toga da li Lazetić ima nekog svog favorita među kolegama, kada se radi o tome kako drugi klubovi igraju.

- Biću iskren, sve pratim i sve poštujem. Jako poštujem ekipe koje, kao Šturm, igraju direktan fudbal, bez previše poseda. Zgusnuta sredina, stalno ka napred, ali smisleno, kroz pasove, kroz jasne principe. Pratim to. Pratim, normalno, Gvardiolu. On je vasiona, De Zerbi, takođe. Poštujem Murinja, iako on igra na potpuno drugačiji način u odnosu na ono što bih ja želeo, ali se kod njega u igri jasno vidi šta žele, šta rade. Ima i kod nas trenera kod kojih se jasno vidi da su kompaktni, defanzivno izuzetno dobro organizovani, dobru tranziciju imaju. Volim različite stilove igre, da se prepliću.

A onda je Lazetić otkrio i ko mu je uzor među trenerima. Moglo bi se reći i da smo čuli iznenađujuće razmišljanje, ali s druge strane i sasvim realno.

MN Press
Željko Obradović

 

- Imam jedan trenerski uzor i nije fudbalski. To je Željko Obradović. Interesantno je, naravno, ne samo zbog harizme, i šta je sve postigao, pre svega, kako se on ponaša i kako je uvek uspevao i kada se vratio ovde, da pored svega ostane fokusiran na sport i suštinu. Druga stvar, kod nas se uvek spominje u sportu odbrana, odbrana, odbrana, da odbrana pobeđuje i mi smo tako osvajali mnogo toga, gradili igru u raznim sportovima. Željko, svi kažu, uh kakva odbrana, ali sam pročitao da imaju preko 50 ofanzivnih akcija, kako nešto rade i završavaju. E, mislim da smo to mi. Iz onog vremena Ivica Osim, Predrag Mijatović, Dejan Savićević, Dragan Stojković, da je fudbal vic, ideja ka napred, a ne ovo što smo možda postali. Čak su, eto, kažete, Italijani, evoluirali. Manćini je bio tipičan predstavnik defanzive, a on je napredovao i imao sve principe fudbala, koji je za mene fudbal budućnosti. I osvoji su Evropsko prvenstvo.

Otkrio je Lazetić i na koji način razmišlja o kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno budućnosti.

- Želeo bih samo da smo direktno u Ligi šampiona. Četiri ekipe, protiv kojih možemo da igramo u kvalifikacijama su timovi koji su ranga ekipa iz grupne faze Lige šampiona. Ko god bude protivnik biće izraziti favorit, prema svim standardima. Ali, fudbal je zbog toga najvažnija sporedna stvar na svetu i mi se držimo toga da pre godinu dana, kada su bile projekcije za ovu sezonu, niko nije očekivao da će TSC da završi kao drugi. Ko god bude došao sigurno mu neće biti lako, ja u to verujem. Ono što je sigurno, mi nećemo menjati našu ideju i naš pristup igre. To znači da ćemo igrati visoki presing, da ćemo pokušati da pobedimo. Sigurno neću zbog jedne utakmice da probam nešto sasvim drugo, ne! Verujem u ideju koja je kompleksna i koja je celokupna. Ta ideja jasno definiše i kako se, ako moramo, branimo u niskoj zoni, jer posle Crvene zvezde, primili smo najmanje golova prethodne sezone u ligi. Apsolutno se ne pripremamo za jednu utakmicu. Nama je prioritet sledeće sezone, kako god to nekome zvučalo, prvenstvo. Ne želimo da budemo klub koji jedne sezone igra Evropu, a sledeće se bori za opstanak. To bi bio nonsens. Pokušaćemo da se spremimo za sezonu. E sad, naravno da će svi, kada dođu te kvalifikacije, reći da možemo mi to, hajde da pobedimo. Ja u to verujem i danas, potpuno svestan svih naših i kvaliteta i mana. Ali kažem, treniramo tako da mi u igri budemo dominantni!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike