Gvardiola nam je upropastio fudbal! Srpski zet krivi Španca za nestanak "pancera" sa velike scene

06.07.2023

20:07

0

Autor: P.K.

"Nekada nas je krasila snaga, sad se trudimo da lepo dodamo"

Gvardiola nam je upropastio fudbal! Srpski zet krivi Španca za nestanak "pancera" sa velike scene
Švajnštajger i Gvardiola u Bajernu, arhiva - Copyright Profimedia

Pep Gvardiola važi za trenutno najboljeg trenera u fudbalu, ali ne cene svi njegovo delo, a pogotovo ne zaostavštinu. Jedan od njih je i legendarni fudbaler Bajerna i Mančester junajteda, svetski prvak sa Nemačkom, Bastijan Švajnštajger.

Suprug naše Ane Ivanović veruje da je upravo Gvardiola kriv za pad moći nemačke reprezentacije.

"Švajni" misli da je filozofija menadžera Mančester sitija makar delimično odgovorna za gubitak tradicionalnih vrednosti nemačkog fudbala u poslednjih 10 godina.

Gvardiola je rođeni pobednik, takav je bio kao igrač, takav je i kao trener. Posle perioda apsolutne dominacije na klupi Barselone, preuzeo je Bajern, pre tačno 10 godina, 2013. Iako je osvojio tri titule i dva kupa i promeno fizionomiju kluba, ispadanja u polufinalu Lige šampiona su ga koštala klupe.

Ipak, Švajnštajger - koji je 121 put igrao za Nemačku i osvojio Mundijal 2014. - veruje da je njegov bivši šef iz Bajerna mogao imati negativan uticaj na reprezentaciju te zemlje.

- Situacija je veoma komplikovana za nemačku reprezentaciju i fudbal generalno - rekao je bivši vezista, koji je se prošao kroz sistem nemačkog fudbala, za Talksport.

Odmah je nastavio:

- Mislim da se mnogo toga promenilo. Znate, kada se Pep Gvardiola pridružio Bajernu, kada je došao u zemlju, svi su verovali da moramo da igramo taj tip fudbala, sa kratkim pasovima i ostalim. Kao da smo gubili naše vrednosti. Mislim da je većina drugih zemalja gledalo Nemačku kao borca, a mi možemo da trčimo do kraja i sve ostalo.

Nakon četvrtog osvajanja Svetskog prvenstva 2014. godine, Nemci su stigli do polufinala Evropskog prvenstva 2016.

Ali, Mundijal 2018. obeležio je početak pada, jer su aktuelni šampioni eliminisani u grupnoj fazi, što je njihova prva eliminacija u prvom krugu od 1938. i prvi u grupnoj fazi od kada je ovaj format ponovo uveden 1950. godine.

Euro 2020 video je kako stižu samo do osmine finala, a najskorije su ispali iz grupne faze na Kataru 2022, ne uspevajući da se plasiraju u nokaut fazu na osnovu gol-razlike.

Ali, uprkos tome što je Gvardiola bio u Bajernu kada je Nemačka osvojila Mundijal, Švajnštajger veruje da je upravo njegov bivši menadžer taj koji je promenio stil igre te zemlje.

- Snagu koju smo imali, ona je nestala u poslednjih sedam-osam godina. Bili smo više usredsređeni na lepo dodavanje lopte jedni drugima i to je jedan od razloga – rekao je 38-godišnji Švajnštajger.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike