Pele je zvanično ušao u brazilske rečnike! Njegovo prezime od danas ima posebno značenje!

27.04.2023

13:04

0

Autor: G. F.

Legendarni Brazilac simbol je tamošnjeg i svetskog fudbala

Pele je zvanično ušao u brazilske rečnike! Njegovo prezime od danas ima posebno značenje!
Pele - Copyright Profimedia

Ne mora čovek bilo gde da je na planeti da voli fudbal nešto posebno, ali za jedno ime je sigurno čuo!

Pele. Kratko i jednostavno. A opet posebno. Pele. Prvi među najboljima. Poslednjih godina imamo Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, pre njih to je bio Dijego Armando Maradona, posle njih bi to mogao da bude Kilijan Mbape na primer.

Ali Pele je bio prvi. Pre njega niko za popularizaciju fudbala nije toliko uradio. Zahvaljujući tom ljudskom čudu iz Brazila fudbal je danas to što jeste. Zna to ceo svet.

Zbog toga je pokrenuta kampanja pod imenom "Pele u rečniku" od strane Fondacije "Pele" i SporTV. Za kratko vreme prikupljeno je 100.000 potpisa posle čega je ova inicijativa zvanično prihvaćena.

- U pitanju je redna od najoriginalnijih kampanja u kojima smo ikada učestvovali. Njegovo ime u rečniku je veoma važan deo nasleđa koje će Pelea zauvek održati u životu - rekao je Žoe Fraga, izvršni direktor Fondacije Pele.

 

 

Značenje nove reči je zaista posebno - neponovljivost i nesvakidašnjost. Baš ono što to čuveno Pele i predstavlja u celom svetu.

Kao primeri upotrebe novih reči navedeni su da je neko "Pele u medicini", "Pele u košarci", "Pele u tenisu" ili "Pele dramaturgije u Brazilu".

Nova reč je već uvrštena u digitalno izdanje zvaničnog rečnika u Brazilu, a isto će biti urađeno i u novom štampanom izdanju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike