Nova meta Crvene zvezde: Dve titule u Holandiji, pretnje smrću, godina pauze i povratak u formu

22.09.2020

20:39 >> 05:36

0

Autor: Jovan Terzić

Crveno-beli žele iskusnog vezistu koji je trenutno slobodan, ali sve zavisi od učinka u plej-ofu za Ligu Evrope

Nova meta Crvene zvezde: Dve titule u Holandiji, pretnje smrću, godina pauze i povratak u formu
Copyright Profimedia/Piotr Matusewicz/PressFocus

Ogroman broj igrača prethodnih meseci dovođen je u vezu sa Crvenom zvezdu, a ovog ponedeljka pojavilo se još jedno ime.

Reč je o Holanđaninu srpskog porekla, Marku Vejinoviću, za kog Mozzart Sport piše da bi mogao da pojača crveno-bele ukoliko se 1. oktobra protiv Ararat Jermenije ili Celja plasiraju u Ligu Evrope.

Navodno je 30-godišnji univerzalac, koji najčešće igra na pozicijama centralnog i defanzivnog veziste, već neko vreme meta srpskog šampiona, ali je planove poremetio poraz od Omonije.

Vejinović je od nedavno slobodan igrač posle raskida ugovora sa poljskom Arkom, a formu održava trenirajući sa fudbalerima AZ Alkmara, kluba u kom je debitovao tokom šampionske sezone 2008/09. U vatru ga je bacio čuveni Luis van Gal.

-Imao je značajan uticaj na moj razvoj. Prvo sam igrao sa sjajnim saigračima, to su bili sve sami reprezentativci (Munir El Hamdaui, Demi De Zeuv, Gracijano Pele, Serhio Romero, Musa Dembele…). Samo igranje sa takvim igračima pričinjavalo je veliko zadovoljstvo, ali i veliku obavezu. Sa njima je bilo zanimljivo igrati i sa takvim saigračima se napreduje krupnim koracima. Naravno, tu je bio i poznati trener Van Gal koji je sve to uklopio u jednu sjajnu celinu. Tada smo izlazili na kraj sa velikim klubovima, pobeđivali ih i bili hit Holandije… Mnogo sam tad naučio i od saigrača i od trenera. Na kraju je bilo veliko zadovoljstvo doživeti da se voziš “pobedničkim brodom”  proslavljajući titulu, sjajan osećaj – prisećao se Vejinović 2013. u intervjuu za portal “Beli Orlovi“.

NAJVIŠE NAUČIO OD PETERA BOŠA

Iako je Van Gal taj koji mu je pružio priliku da oseti igranje na profesionalnom nivou, Vejinović kao svog omiljenog trenera ističe Petera Boša, sadašnjeg stratega Bajer Leverkuzena, a pre toga Borusije Dortmund i Ajaksa, koji ga je trenirao u dva navrata.

-On mi je dao priliku da igram u kontinuitetu, u Heraklesu i Viteseu. Naučio me je kako da pokrivam prostor i kod njega sam imao ključnu ulogu u timu. Uzimao bih loptu na našoj polovini i gradio napade. Zahvaljujući njemu mogu da igram na više pozicija u veznom redu, i kao desetka, osmica ili šestica – pričao je Vejinović za Poljake.

Nekih godinu dana kasnije pisalo se da ga Dik Advokat želi u reprezentaciji Srbije. Čak je tadašnji selektor “orlova” slao svog pomoćnika, Željka Petrovića, na razgovore sa potencijalnim reprezentativcem, koji je kao član Vitesea bio među najboljim igračima holandskog prvenstva.

Do zvaničnog poziva u naš nacionalni tim nikada nije došlo, ali ta mogućnost i dalje postoji, pošto Vejinović – iako redovan član mlađih selekcija Holandije – nikada nije debitovao za A tim “lala”.

Bio je 2015. na spisku selektora Denija Blinda za prijateljske utakmice sa Velsom i Nemačkom, međutim, nije ulazio u igru.

Iako su mu roditelji sa naših prostora, pravo da nastupa za Holanđane stekao je rođenjem u Amsterdamu, a i supruga Sofi je Holanđanka.

Vejinović je fudbal učio u čuvenoj Ajaksovoj školi, ali je još kao tijendžer prešao u Utreht, pa u AZ. Iako je u profesionalni fudbal ušao kao igrač kluba iz Alkmara, prvu ozbiljnu sezonu odigrao je u dresu Heraklesa, za koji je tokom četiri godine upisao preko 100 nastupa.

Potom je 2013. prešao u Vitese, a sjajne partije u žuto-crnom dresu donele su mu transfer u slavni Fejnord. Klub iz Roterdama platio je za njega 2015. godine 3.500.000 evra, ali iako je te sezone osvojen Kup Holandije, a sledeće titula, imao je i košmarne trenutke tokom perioda provedenog u poznatom lučkom gradu. ž

Zbog slabih rezultata u zimu 2016, kada su nanizali pet uzastopnih poraza, fudbaleri Fejnorda bili su izloženi čestim uvredama navijača, od kojih je jedna grupa prešla svaku granicu kada je došla pred kuću Marka i Sofi Vejinović uzvikujući pretnje smrću.

Profimedia

Fejnord je sledeće sezone osvojio titulu, ali su Vejinovića počeli da prate pehovi sa povredama. Početkom oktobra 2017. stradali su ligamenti kolena zbog čega je pauzirao skoro godinu dana. I pored toga, AZ – u koji je u međuvremenu stigao na pozajmicu – nije želeo da ga se odrekne.

-Dobili smo priliku da zadržimo Marka i nismo dugo razmišljali šta da radimo. On je igrač ekstra kvaliteta. Tokom oporavka od povrede pokazao je izuzetnu posvećenost i želju da dokaže da i dalje može da igra na visokom nivou – izjavio je tada sportski direktor kluba iz Alkmara, Maks Huiberts.

Februara 2019. pozajmljen je poljskoj Arki, koja je narednog leta otkupila njegov ugovor. Prošle sezone je u 24 utakmice dao osam golova, ali je klub ispao iz lige, što je bio jedan od razloga rastanka. Drugi je haotična situacija u svlačionici i javne prozivke saigrača oko zarada i zalaganja na terenu…

-Trenutno sam slobodan igrač, treniram sa AZ Alkmarom i ne žalim se da mi nemam ponude, ali čekam onu koja će ispuniti moja očekivanja – izjavio je Vejinović pre dve nedelje za poljske medije.

Hoće li ta očekivana ponuda stići iz Beograda, videćemo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike