Džajić je predsednik FSS, a možda i nije! Postoji i jedna začkoljica u izbornim pravilima!

13.03.2023

15:06

0

Autor: G. F.

Bez obzira na to što je jedini kandidat, legenda Zvezde možda i ne dođe do funkcije

Džajić je predsednik FSS, a možda i nije! Postoji i jedna začkoljica u izbornim pravilima!
Dragan Džajić - Copyright MN Press

Posle šokantne odluke Nemanje Vidića da odustane od kandidature za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, svi su pomislili da je njegov protivkandidat Dragan Džajić već pobedio.

Ali zapravo nije tako. Još nije tako. Bez obzira na to što je legenda Crvene zvezde i našeg fudbala jedini kandidat za predsednika to ne znači i da će u utorak sigurno preuzeti funkciju.

Iako je verovatno da će tako biti, nije sve samo formalnost kada su izbori za prvog čoveka srpskog fudbala. Statut FSS jasno nalaže da je za izbore najpre potreban kvorum.

- Skupština donosi odluke ukoliko je prisutna apsolutna većina (50% +1) od ukupnog broja delegata (kvorum za prisustvo), a odluke se donose prostom većinom glasova prisutnih (kvorum za donošenje odluka), osim ukoliko se ne propiše drugačije. Ukoliko ovaj kvorum ne bude ostvaren, održaće se druga Skupština sledećeg dana na istom mestu, u isto vreme i sa istim dnevnim redom. Kvorum za prisustvo ostaje isti - stoji u statutu uz detaljnija objašnjena:

- Na Skupštini pravo glasa se ostvaruje preko delegata dizanjem ruku (tj. podizanjem listića različite boje: "za", "protiv", "uzdržan") od strane delegata, ukoliko Skupština ne odluči drugačije. Ako se dizanjem ruku ne izglasa jasna većina za neki predlog, glasa se prozivanjem po azbučnom redu. Prazni glasački listići, nevažeći glasovi ili elektronski glasovi s kojima se manipulisalo na bilo koji način, kao i uzdržani glasovi neće se uzimati u obzir prilikom računanja potrebne većine. Odluke stupaju na snagu osam dana od datuma objavljivanja u Službenom listu FSS "Fudbal", a u izuzetnim situacijama koje opravdava hitnost konkretnog slučaja i danom objavljivanja - između ostalog piše u statutu Fudbalskog saveza Srbije.

Dakle, najpre je potreban dovoljna broj glasača, a zatim i dovoljan broj glasova. Kako se može čuti Džajić ima podršku ubedljive većine Skupštine koju čini 85 delegata, te je za očekivati da posle Skupštine FSS u utorak od 14.00 bude izglasan novi predsednik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike