Igrao protiv Mesija, Pirla, Terija, sada trenerski zanat uči u Srbiji! Čuveni kapiten Steaue za 24sedam otkrio šta ga je dovelo u komšiluk

06.03.2023

12:10

0

Meševo i Jovan Dabić su bili odlični domaćini

Igrao protiv Mesija, Pirla, Terija, sada trenerski zanat uči u Srbiji! Čuveni kapiten Steaue za 24sedam otkrio šta ga je dovelo u komšiluk
Bourčeanu sa ekipom Meševo - Copyright Foto: Privatna arhiva/Jovan Dabić

Bivši kapiten rumunske Steaue, Aleksandar Bourčeanu, prethodnih dana boravio je u Srbiji. Ne, nije snimao reklamu, niti je bio u tranziciji, već je sa jednim ciljem, spakovao kofer i stigao u Kruševac.

Nekadašnja Lazareva prestonica, sedam dana je bila kuća nekadašnjem rumunskom reprezentativcu, a njegov dolazak nosi interesantnu priču.

Naime, Bourčeanu je nakon završetka igračke karijere rešio da ostane u fudbalu i bavi se trenerskim poslom. Krenuo je na kurs i seminare širom sveta, gde je upoznao i srpske trenere. Upravo mu je domaćin bio Jovan Dabić, aktuelni prvi trener ekipe Meševo, koja se nadmeće u Srpskoj ligi “Istok”.

Foto: Privatna arhiva/Jovan Dabić
Ekipa Meševa

 

- Jovan i ja smo kolege sa trenerske akademije u Holandiji – Football coach evolution čiji je osnivač Rejmond Verhejn. Jovan  je na naprednijem nivou od mene na akademiji i on je moj mentor ove godine. Želeo sam da počnem da učim i dođem da vidim kako Jovan radi, pa sam pitao da pratim rad, da vidim kako vrše aplikaciju svih stvari koje smo učili, u realnoj situaciji, na terenu i trenerskom poslu. Hvala i klubu Meševo što su me ugostili, da podelim jednu radnu nedelju sa njima, pogotovo kada je to pred sam početak prvenstva – počeo je priču Aleksandru Bourčeanu za 24sedam.

Sistem iz kog dolazi i ovaj koji je pratio u Srbiji, ipak nije moguće uporediti.

Foto: Privatna arhiva/Jovan Dabić
Aleksandru Bourčeanu i Jovan Dabić, trener Meševa

 

- Ne mogu uporediti sistem u Srbiji i Rumuniji, jer ja dolazim ovde da vidim kako moj kolega sa Akademije radi i on koristi malo drugačiji sistem od onoga u mojoj zemlji. Ja ne znam kakav je sistem u Srbiji i drugim klubovima ovde, pa je za mene nemoguće da uporedim. Kako Jovan radi je ono što me privuklo da dođem – kazao je Rumun, pa priznao da mu se dopala nova sredina:

- Prvi put sam u Srbiji, posetio sa Beograd, Kruševac, videću i Niš. Zemlja je dosta slična mojoj. Tokom igračke karijere sam imao dosta saigrača iz Srbije. Što se fudbala tiče, video sam kako neko u praksi primenjuje ono što učimo na seminarima. Mogao sam u svakom trenutku da postavljam pitanja, e sada, koliko sam zaista poneo iz Srbije, videću onog trenutka kad krenem da se samostalno bavim trenerskim poslom i susretnem se sa spoljašnjim faktorima.

37-godišnji bivši fudbaler koji je najzapaženije partije prikazivao upravo u Steaui, navodi da do samog kraja igračke karijere nije znao da će ostati i u kom svojstvu, u tom svetu.

Foto: Privatna arhiva/Jovan Dabić
Aleksandru Bourčeanu

 

- Nije bio trenutak, nisam razmišljao da budem trener iz mnogo razloga. Mrzeo sam trening kampove, da provodim vreme  bez porodice, to je jedan  od razloga. A onda, kako su godine prolazile, fudbal je bila jedina stvar koja me zanimala. Privuklo me da nastavim da učim i istražujem i dalje o fudbalu i tako sam došao do Akademije. Kada sam krenuo da učim, shvatio sam da želim da ponudim igračima ono što meni nije bilo omogućeno tokom igračke karijere -  naveo je Rumun, pa dodao:

- Na ličnom planu, zadovoljan sam i imao sam sreće, nisam igrao na najvišem nivou, ali sam igrao sa igračima sa tog nivoa. Šta sam naučio i šta bih preneo svojim igračima… Ne bih da budem onaj tip trenera koji je bio bivši igrač i imao karijeru i da se konstatno vraćam na to. Zato sam se posvetio edukaciji, kako bih stekao objektivno znanje i iskustvo preneo na igrače - otkrio je nekadašnji vezni igrač.

                                                                                                      Foto: Privatna arhiva/Stefan Stevanović
Bourčeanu i kolega sa Akademije, trener u omladinskoj školi niškog Radničkog, Stefan Stevanović

Kako sa reprezentacijom, tako i sa Steauom, Bourčeanu se može pohvaliti da je vodio velike borbe između ostalog sa Lionelom Mesijem, Andreom Pirlo, Džonom Terijem, pa je priznao, iako je svojevremeno važio za snažnog igrača, koga je bilo najteže sačuvati.

- Sa reprezentacijom Rumunije, protiv Holandije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Izgubili smo sa 4:0, ali je bilo izuzetno teško. U klupskoj karijeri, dok sam igrao u Steaui, rival nam je bio Čelsija, gde smo isto poraženi sa 4:0, to su dve utakmice, koje su izuzetno teške. Individualno, Mesi je igrač za koga svako može reći da ga je teško čuvati. Jedna od mojih najtežih utakmica bila je protiv Čelsija, kada sam direktno čuvao Ramireša - istakao je na kraju razgovora za 24sedam, Aleksandru Bourčeanu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike