Kako je rastao Luis Suarez: Noć u kojoj je velikan na debiju eliminisan od Partizana

28.09.2020

20:36 >> 20:40

0

Navršilo se 14 godina otkako je Urugvajac došao u Evropu i kako je na evropskom debiju u dresu Groningena eliminisan od crno-belih

Kako je rastao Luis Suarez: Noć u kojoj je velikan na debiju eliminisan od Partizana
Copyright Printscreen/Youtube

Nije Kristijano Ronaldo jedini legendarni fudbaler koji je osetio barut ervopskih utakmica u porazu i eliminaciji od Partizana. Po tome je isti kao i Luis Suarez!

Niko te noći u Humskoj nije mogao da pretpostavi da će ulazak tinejdžera sa klupe Groningena označiti početak stvaranja jedne od najvećih fudbalskih zvezda koje je svet video. Istrčao je, čini se, sa kojim kilogramom viška u 72. minutu i odmah pokazao da je došao gladan golova i dokazivanja.

Partizan je držao sve u svojim rukama, rezultat je u 90. minutu bio ubedljivih 4:1 posle golova Nebojše Marinkovića (4, 45) i Bojana  Zajića (16. i 90. minut), da bi Urugvajac pred sudijski zvižduk iskoristio neodlučnost Nemanje Rnića, Nenada Đorđevića i golmana Ivice Kralja i majstorskim lobom doneo konačnih 4:2 pred revanš.

Posle 14 dana, uveče 28. septembra u Groningenu, opet je mladi 19-godišnji Urugvajac bio u igri i zadavao najviše problema odbrani trenera Miodraga Ješića.

Domaći su poveli iz penala Van der Laka u 60. minutu, a samo dva minuta kasnije iz igre je morao da izađe baš Suarez, jer se primećivalo da iz velike želje nije dobro čuvao snagu za završnicu.

U tim minutima bilo je ključna smirenost i iskustvo, a ono je bilo na strani gostiju, koji su zahvaljujući odbranama Ivice Kralja izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Ključna je bila intervencija Kralja kod novog penala za Kornelisa, posle čega nije bilo više tako izrazitih prilika za igrače  zeleno bvelim dresovima.

Dve sezone kasnije, 18. septembra Suarez je opet morao iz Beograda da krene u svoju novu evropsku avanturu. Stadion mu je bio dobro poznat, Partizanov u Humskoj ulici, ali protivnik je bio čačanski Borac. Urugvajac je već imao ime, bio je znatno jači i brži, fizički spremniji, pa su “kopljanici” lagano eliminisali srpsku ekipu.

MN Press

Za tim za Čačka gol je postigao Darko Lazović u 51. minutu, dok su za goste pogađali  reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani u 12, Urugvajac Luis Suares u 37. minutu i Klas Jan Huntelar u 71. i 86. minutu utakmice. U Amsterdamu Suarez se upisao u strelce u 90. minutu za konačnih 2:0 za Ajaks.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike