Iz Zagreba u reprezentaciju Srbije: Levi bek Dinama na spisku Stolice

29.09.2020

12:49

0

Autor: Adam Štulić

Mladi Damjan Daničić, i pored hrvatskog pasoša, odlučio da se stavi na raspolaganje selektoru orlića

Iz Zagreba u reprezentaciju Srbije: Levi bek Dinama na spisku Stolice
Copyright MN Press

Neki novi “orlići” završice kvalifikacije za šampionat Evrope, a među njima će biti i jedan fudbaler sa hrvatskim pasošem. Mladi defanzivac zagrebačkog Dinama Damjan Daničić odlučio je da se stavi na raspolaganje Iliji Stolici za mečeve protiv Poljske (9.oktobar – stadion Metalca u Gornjem Milanovcu) i Estonije u gostima, četiri dana kasnije, koje će selektoru mlade reprezentacije poslužiti i kao priprema za novi ciklus kvalifikacija.

Daničić je dete Crvene zvezde, rođen u Zagrebu 24. januara 2000. godine. Posle odlaska sa “Marakane” šest meseci je proveo u Voždovcu, da bi zimus zadužio opremu hrvatskog šampiona. Pored njega, na spisku se nalazi veći broj igrača koji predstavljaju novi talas Srbije, među kojima su ofanzivac Partizana Denis Stojković, kao i nekadašnja nada beogradskih večitih rivala Radivoj Bosić, koji je poziv dobio kao napadač ljubljanske Olimpije.

– Već sada gledamo u budućnost – ističe Ilija Stolica za sajt FSS. – Кako smo ostali bez realne šanse da se plasiramo na Prvenstvo Evrope, odlučili smo da se, uslovno rečeno, zahvalimo generaciji 1998. i okrenemo onima koji će dobiti priliku da se nametnu za naredne kvalifikacije. I do sada smo praktikovali da minimum pola selekcije bude sastavljeno od igrača koji imaju pravo nastupa i u narednom ciklusu, sada smo tu lestvicu samo podigli.

Posle tri vezana plasmana među najbolje selekcije u ovom uzrastu, rezultata kojim mali broj evropskih saveza može da se pohvali, sledi restart i praktično već sada priprema za sledeći ciklus kvalifikacija.

– Кada se sve okonča uradićemo analizu pređenog puta. Znam da sam uzeo vruć krompir, suočio se sa mnogo problema na koje nismo mogli da utičemo, pre svega činjenice da veliki broj igrača nije igrao za svoje klubove. Bilo je i povreda, pauze uzrokovane pandemijom korona virusa. Do sada smo imali zajedno svega 12 treninga, jednostavno takve su okolnosti. Bez obzira, gledamo napred, okrećemo se budućnosti, a prioritet ostaje da budemo servis „A“ timu, posle Strahinje Pavlovića i Dušana Vlahovića, podarimo još igrača koji će u budućnosti biti važne karike u najboljoj selekciji.

Poljska i Rusija su u igri za direktan plasman na Prvenstvo Evrope, tako da nema sumnje da će Poljaci biti favoriti u Gornjem Milanovcu, pogotovo što će igrati sa starijim godištem.

– Rekao sam da smo na spisku imali ranije igrače pored čijih imena su stajali veliki, ozbiljni klubovi, a dešavalo se da nisu odradili jedan trening sa njima. S druge strane svestan sam rizika, ali rekao sam da gledamo u budućnost. Istina je da su Poljaci možda i kvalitetniji od Rusa, sigurno od Bugara, a ono što im daje snagu je činjenica da svi njihovi igrači igraju standardno u klubovima. Isti je slučaj sa reprezentativcima Rusije ili Bugarske, koji nastupaju uglavnom za domaće klubove. Na nama je da u ovom trenutku sa ovim podmlađenim igračkim kadrom damo neki svoj maksimum i u finišu ovih kvalifikacija započnemo pripreme za naredni ciklus – rekao je Ilija Stolica, selektor mlade reprezentacije Srbije.

FSS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike