Grčka fudbalska legenda dirnula Adetokunba, pa ga majka i sestra javno žigosale kao rasistu

08.02.2023

13:01

0

Autor: D. P.

Cijartas započeo političku karijeru, bolje da nije

Grčka fudbalska legenda dirnula Adetokunba, pa ga majka i sestra javno žigosale kao rasistu
Vasilis Cijartas - Copyright Printscreen/YouTube

Jedan od najvećih grčkih fudbalera u istoriji Vasilis Cijartas ušao je desničarsku političku stranku i zbog toga je nastao rascep u porodici.

Naime, njegova majka i rođena sestra javno su se oglasile pismom u kome su rekle da je njihova porodica kroz istoriju bila demokratska, slobodarska i da nikad iz nje nisu izlazile šovinističke, rasističke i homofobne poruke, tako da se one ograđuju od sina i brata Vasilisa Cijartasa koji je prisutupio jednoj takvoj političkoj organizaciji.

Cijartas se usudio da kritikuje državne organe zato što su za nacionalni praznik kao istaknutog Grka postavili Janisa Adetokunba i dečaka pod imenom Amir sa majkom koja je bila u muslimanskoj odori. Takođe, Cijartas se oštro suprostavljao da istopolni brakovi imaju mogućnost gajenja dece....

Cijartas se osvrnuo u jutarnjem programu na "TV Antena 1" o obeležavanju 200 godina od oslobođenja Grčke:

- Bio je državni praznik i verujem da grčka deca imaju prioritet. Pored Amira je bila njegova majka sa maramom. Dete je držalo zastavu, ali sledeće što se videlo je da njegova majka obučena onako kako je bila obučena u svojoj zemlji što nije u skladu sa našim običajima. Meni smeta. Ne smeta samo meni, već većini Grka - smatra Cijartas i nastavlja:

- Deca nisu za eksperimente, treba da rastu uz mamu i oca, da imaju prave standarde. Ja sam za usvajanje dece, parova koji ne mogu da imaju decu. Ne slažem se sa ovim jer deca nisu za eksperimente. Nisam za odrastanje sa dvojicom tata.Govorim o normalnosti.Dao sam izjavu da ono što će se raditi maloletnoj deci, uključujući i promenu pola, smatram zločinom.

Cijartas je upitan da li bi danas povukao svoju raniju izjavu o Adetokunbu, koji je istaknut kao najbolji grčki sportsta na fotografiji povodom dana državnosti.

- Zašto je to moje mišljenje ekstremno? Moja izjava nije rasistička. U mom izveštaju o ovom konkretnom događaju i ovoj konkretnoj fotografiji, rekao sam da bi Dijamantidis ili Papalukas mogli da budu umesto Adetokunba, jer mi slavimo državni praznik.

Na primedbu voditelja, da li mu najbolji košarkaš grčke smeta zbog boje kože, Cijartas je rekao:

- Da budem više počašćen detetom koje nije rođeno u Grčkoj i srećan što Adetokunbo podiže grčku zastavu pre nego Cicipas? Što bi me to činilo ponosnijim?

Voditelj je želeo da zna da li igrača Milvokija uopšte smatra Grkom:

- Adetokunbo, u suštini, uz moje poštovanje i uvažavanje koje imam za njega, on je sam rekao da je 50 odsto Grk i 50 odsto Nigerijac. Nisam to ja rekao - zaključio je Cijartas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike