Umro Ćiro!

08.02.2023

06:55

0

Autor: D. P.

Miroslav Ćiro Blažević, legendarni hrvatski stručnjak preminuo je sinoć u Zagrebu u 88. godini nakon duge i teške borbe sa kancerom

Umro Ćiro!
Copyright Profimedia/Xinhua/Miso Lisanin

Hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preselio se među legende. U teškoj i dugoj borbi sa rakom više nije imao dovoljno snage da ga i treći put pobedi. Otišao je sa životne scene u 88. godini.

Ćiro je rođen u Travniku, a rastao je bez oca koji je stradao u Drugom svetskom ratu. Bio je svestran sportista, najbolji kao fudbaler, iako su mnogi navijači voleli da šire teoriju o tome da on nikad nije ozbiljno šutnuo loptu. Ipak, kao trener postigao je ozbiljne rezultate još u SFRJ. Sa Dinamom je postao prvak Jugoslavije 1982. posle 24 godina čekanja na naslov.

Pre "maksimirskih modrih" vodio je Rijeku, Sion i reprezentaciju Švajcarske, a najveće ostvarenje u karijeri bilo mu je treće mesto sa "kockastima" na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj.

Navijači će ga pamtiti po belom šalu, šalama, najčešće na svoj račun, nekonvencionalnom ponašanju u javnosti kada je umeo često obične razgovore da zasoli sočnim psovkama... Pamtiće se da je kao trener Dinama rekao da će pocepati trenersku diplomu ako Robert Prosinečki postane igrač prateći ga u Crvenu zvezdu, gde će postati legenda. Bio je ljubimac Franje Tuđmana, a poslednjih godina svog života otvoreno je govorio o potrebi zaštite prava Srba u Hrvatskoj i pomirenju dva naroda.

U karijeri je vodio Rijeku, Dinamo, Hajduk, Prištinu, Slobodu Tuzlu, Nant, Grashopers, PAOK, Osijek ... Bio je selektor Hrvatske, Irana i Kine U23, BiH ... Želeo je u Crvenu zvezdu, ali mu po njegovom shvatanju fudbalske stvarnosti, "srpski lobi" nije dozvolio kao Hrvatu da preuzme najtrofejniji srpski i jugoslovenski klub.

Datum sahrane biće naknadno objavljen.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike