Siti preko 100 puta kršio pravilo finansijskog fer-pleja! Premijer liga ih četiri godine istraživala, sledi im kazna!

06.02.2023

11:10

0

Autor: D. P.

Engleska liga istraživala poslovanje Mančester sitija od 2009/10 do 2017/18 i pronašla 100 slučajeva kršenja Pravilnika o finansijskom fer-pleju.

Siti preko 100 puta kršio pravilo finansijskog fer-pleja! Premijer liga ih četiri godine istraživala, sledi im kazna!
Tan2022-3-14_22385133_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Ako je suditi po dužini spiska sa prekršajima, Mančester sitiju se ne piše dobro!

Vođstvo Premijer lige optužilo je vladajućeg šampiona, Fudbalski klub Mančester sitija za kršenja  pravila finansijskog fer-pleja koja su utvrđena posle četvorogodišnje istrage nezavisnih eksperata koje je liga angažovala. Engleski mediji tvrde da je pronađeno najmanje 100 slučajeva gde su se "građani" ogrešili o pravila.

Povodom toga Liga je izdala saopštenje u kome taksativno od sezone 2009/10 do 2017/18 nabraja sve slučajeve kršenja propisa pod šiframa koje su sasvim sigurno poznate nadlženima u Mančester sitiju, a za navijače će još jedno vreme biti enigma. U saopštenju se kaže:

- U skladu sa Pravilnikom Premijer lige V.82.1, Premijer liga potvrđuje da je danas uputila određeni broj navodnih kršenja Pravilnika Premijer lige od strane FK Mančester sitija:

1. U vezi sa svakom od sezona 2009/10. do 2017/18, Pravilnika Premijer lige koja se primenjuju u onim sezonama koja su zahtevala da klub član Premijer lige, u dobroj nameri, obezbedi tačne finansijske informacije koje daju istinit i fer uvid u finansijsku poziciju kluba, posebno u pogledu njegovih prihoda (uključujući prihode od sponzorstva), njegovih povezanih lica i njegovih operativnih troškova.

2. U vezi svakom od 2009/10 do i uključujući 2012/13, Pravilnika Premijer lige koja se primenjuju u tim sezonama zahtevaju od kluba člana da uključi sve detalje o naknadi menadžera u svoje relevantne ugovore sa svojim menadžerom.

3. U vezi sa svakom od sezona 2013/14 do i uključujući 2017/18, Pravilnika Premijer lige koja se primenjuju u tim sezonama zahtevaju da klub član poštuje UEFA propise, uključujući UEFA licenciranje klubova i pravila finansijskog fer-pleja - piše između ostalog u saopštenju Premijer lige.

Postoje još tri tačke optužnice za kršenje Pravilnika, a odgovorni iz kluba biće saslušani od članova nezavisne Komisije posle čega će biti doneta i objavljena odluka na sajtu lige.

Za sada niko ne može da pretpostavi kakva kazna očekuje "građane" ukoliko se dokaže krivica. UEFA je već jednom u februaru 2022. godine izbacila klub iz Lige šampiona, jer je uttvrđeno da je Siti "precenjivao svoje sponzorske prihode na svojim računima između 2012. i 2016. godine“. Sud za sportsku arbitražu poništio je njihovu odluku posle žalbe. Njima je, takođe, kazna od 30 miliona evra smanjena na deset miliona evra.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike