Otišao Big Ben, omiljeni stranac koji je ušao u Zvezdinu istoriju! "Preporučio" se golovima Partizanu, doneo istorijsku LŠ... (VIDEO)

16.01.2023

17:46

0

Autor: D. N.

Dao je 93 gola u 229 utakmica, računajući i prijateljske, a najbolji je strelac stranac na "večnoj listi"...

Otišao Big Ben, omiljeni stranac koji je ušao u Zvezdinu istoriju! "Preporučio" se golovima Partizanu, doneo istorijsku LŠ... (VIDEO)
El Fardu Ben i Mirko Ivanić - Copyright MN Press

El Fardu Ben je napustio Crvenu zvezdu, a karijeru će da nastavi na Kipru. Reprezentativac Komorskih Ostrva stigao je u Ljutice Bogdana u januaru 2018. godine, a odlazi kao jedan od najomiljenijih stranaca koji je nosio crveno-beli dres.

Možda je nekom od navijača Zvezde, neki drugi "pečalbar" draži, ali Ben će ostati upamćen kao stranac sa najviše utakmica (229) i najviše golova - 93, ako se računaju i prijateljski mečevi.  U takmičarskim, u 196 nastupa je postigao 83 gola.

Takođe je i deseti na večnoj listi strelaca Zvezde, ako se računaju baš svi igrači.

Pre dolaska u Zvezdu, srpska javnost se upoznala sa Benom koji je leto pre, u dresu Olimpijakosa Partizanu dao dva gola u Beogradu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

- Moj cilj je da dajem golove našem rivalu, ali i da dajem golove svim rivalima Zvezde, pa i Partizanu - rekao je svojevremeno na promociji na "Marakani".

Kako nije hteo da potpiše novi ugovor sa crveno-belima iz Pireja, izostavljen je iz tima, a angažovala ga je Zvezde na čijoj klupi je tada bio Vladan Milojević. Njih dvojica su se dobro poznavala s obzirom da su sarađivali u Panioniosu u kojem je bio na pozajmici.

- U Grčkoj nisam mogao da pokažem sve svoje kvalitete jer je bilo i nekih stvari nevezanih za fudbal. Ne znam mnogo o srpskom fudbalu, ali znam da je borbeno prvenstvo. Trener je bio bitna figura i jedan od razloga mog dolaska. Mnogo je lakša adaptacija na novi klub kada poznajete trenera. Moj izbor je bila Zvezda jer mislim da ću imati prostora da igram, a u Grčkoj ga nisam imao - takođe je rekao prilikom predstavljanja.

MN Press
 

Pre Zvezde je bio u Avru, Vanu i Veriji, a 2015. godine je potpisao za Olimpijakos. Slali su ga na pozajmice u Levadijakos i Panionios, da bi kasnije stigao u Beograd.

U nekoliko godina za nama ostaće upamćen po brojnim važnim golovima (Napoliju ili Milanu), a posebno mesto sigurno imaju pogoci Salcburgu kojima je obezbeđen istorijski plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Isto tako i ponašanjem na terenu i van njega. Nikada u centru pažnje zbog nečeg negativnog...

Bio je jednom i na izlaznim vratima, 2019. godine. Postojala je mogućnost da ode u Ujedinjene Arapske Emirate, ali je posao propao. Vratio se u Beograd, nastavio da igra iako nije bio licenciran za Ligu šampiona, a onda u martu 2020. godine produžio ugovor. Taj ugovor je trajao do ovog leta, a Zvezda će ga pustiti kao slobodnog agenta pola godine ranije.

I sada će ponovo sarađivati sa Milojevićem u APOEL-u.

Dok je bio u Beogradu dobio je i pasoš Srbije.

 

 

Zbog njega se u Srbiji mnogo više čulo i za njegovu domovinu, Komore, pa su se pratile i utakmice ove afričke selekcije.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike