Bivši trener Crvene zvezde nije više rekorder u Grčkoj: Tomić ispričao kako je preko slavnog Srbina gađao 7/7 trojke

10.01.2023

08:32

0

Autor: D. P.

Ajzea Kenan iz Olimpijakosa oborio rekord na meču Olimpijakos - AEK šutirajući trojke 8/8

Bivši trener Crvene zvezde nije više rekorder u Grčkoj: Tomić ispričao kako je preko slavnog Srbina gađao 7/7 trojke
Milan Tomić - Copyright MN Press

Amerikanac iz Olimpijakosa Ajzea Kenan šutirajući trojke 8/8 protiv ekipe AEK, oborio je rekod star 25 godina koji je držao Srbin Milan Tomić.

Tomić je do svog podviga 7/7 iza linije 6,25 metara došao protiv PAOK i to ugavnom preko ruku slavnog zemljaka Baneta Prelevića koji je bio zadužen za njegovo čuvanje. Danas, bivši rekorder i nekadašnji trener Crvene zvezde podsetio se svog igračkog uspeha:

MN Press
 

- Bane je igrao odbranu ceo meč. U sedmom šutu otišao sam na liniju auta da dodam, lopta je bila malo odbijena, ali nekako sam uspeo da šutiram i pogodim koš. Bane se okreće, gleda me. skoro očajan i kaže sebi: "Dobro, nećeš igrati danas. Idi sam...“ i tražio je zamenu. Pa i ja sam ga jurio kada sam bio odbrani - prisetio se Tomić za "Sport24".

- Šut je uvek bio pitanje psihologije. Prvo ubaciš, drugo ubaciš, a kod trećeg koš ti izgleda kao bure. Uđe sve što šutneš. Nije lako, naravno, imati 7/7, ali ako pucaš sa velikim samopouzdanjem, shvataš da nećeš ništa promašiti.

MN Press
 

 

Tomiće veruje da je šut, takođe, i ptanje talenta:

- Po mom mišljenju, talenat igra najveću ulogu. Sećam se da sam na utakmici juniorske lige Srbije, igrajući za Radnički, pogodio deset trojki. Deset od petnaest, ako se ne varam. Naravno da treninzi unaprede nekoga ko ne šutira dobro,ali onaj ko hoće da se istakne mora to da ima u sebi. Znaš ko je dobar šuter? Onaj koji ima odsto u jednoj fazi godine, ali protivnički trener ga ne ostavlja samog da šutira, jer zna da će u jednom trenutku naći svoju ruku.

Večito pitanje kada se porede dve epohe - da li je igračima lakše sada ili je to bilo pre, a Tomić nije jedan od onih koji favorizuje svoje igračko doba.

- Danas je potrebno brže razmišljanje. Nekada smo igrali 30 sekundi, idi ovamo, idi tamo. Sada se sve odlučuje u deliću sekunde. Blok, pik-end-rol... To je definitivno oslobađalo igrače od složenih sistema, ali s druge strane morate odmah da razmislite, da ne pogrešite i da ne promašite šut, naravno.

MN Press
 

 

Iako je Olimpijakos u Tomićevo vreme igrao na visoke igrače, on je imao dozvolu da šutira čak i od najstrožih trenera kao što je bio Grk Joanidis. Tako je i došao do 7/7 protiv PAOK...

- Mislim da sam imao slobodu, čak i od Joanidisa, za kojeg znate da je vikao na onoga ko je pucao, dok je sistem zahtevao drugu igru. Lopta je obično išla do Žarka (Paspalja), (Roja) Tarplija, onih visokih. Ipak, to je bila moja igra, bilo je dozvoljeno da se preduzme inicijativa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike