Zvezdaši, želim nam duplu krunu i Ligu šampiona! Trener Milojević postavio ciljeve za 2023. godinu!

01.01.2023

11:37

0

Autor: 24sedam

Da me Stanković nije pozvao ne bih prihvatio da budem trener odmah posle njega

Zvezdaši, želim nam duplu krunu i Ligu šampiona! Trener Milojević postavio ciljeve za 2023. godinu!
Miloš Milojević - Copyright FK Crvena zvezda/Facebook

Trener Fudbalskog kluba Crvene zvezde Miloš Milojević sumirao je u velikom intervjuu za TV Arenasport minulu jesen i najavio određene ciljeve u novoj 2023. godini.

Priča počinje pre godinu dana. Miojeviću Zvezda nije u planovima bar za još nekoliko godina. Ali... Život piše svoju priču.

- Nisam razmišljao pre godinu dana o Zvezdi jer mi to nije bio neki primarni cilj za ovaj period moje karijere. Negde sam razmišljao da radim još nekih pet do 10 godina na nekim drugim tržištima i da onda dođem u Zvezdu sa još više titula i uspeha nego što sam došao. To mi je bio cilj i to nikad nisam krio. Međutim, nekad u životu, kao što kažu "planirajte da bi Bog imao čemu da se smeje". Kad dođe ta ponuda vi ne možete da imate samo tu opciju da kažete "da ili ne", da razmišljate. Iz jedne totalno neočekivane situacije gde smo bili na putu da ostvarimo sve ciljeve sa Malmeom ja sam bio slobodan kada je Zvezda tražila trenera. I evo, sada sam ovde, odradio sam prvih šest meseci - kaže na početku Milojević.

Kad Zvezda zove teško je reći ne.

- Ja sam pre svega Srbin i zvezdaš od malih nogu. Imam tu konekciju i kao igrač mlađih kategorija i kao pomoćni trener. I kad nisam bio tu, Zvezda je uvek Zvezda i nema prostora za kalkulaciju. Tu se čovek više vodi srcem nego što se premišlja da li je to dobro za njega ili nije.

U svakom slučaju Milojević je od starta bio deo Stankovićevog stručnog tima, učestvovao je u stvaranju i ovog tima i koncepta igre.

- Presudno je bilo što me je Dejan zvao, rekao mi da je to dobro za mene, a znao je moj stav da to nisam hteo odmah i ne posle njega. Sa druge strane bio je to težak trenutak i za mene. Video sam koliko je bilo razočarenja posle te eliminacije od Makabija i kod igrača i kod Dekija. Bila je, verujem, olakšavajuća okolnost i u klubu što sam te momke znao, što sam imao neku konekciju i pre toga.

Ne voli Milojević da se osvrće, ali da bi se išlo napred mora da se analizira ono što se događalo.

- Kad se pogleda unazad, to što smo uradili u prvenstvu je zaista bilo impresivno. S druge strane ostaje žal u Evropi što smo većinu utakmica odigrali dobro a nismo ostvarili rezultat. Pre svega tu mislim na utakmice sa Monakom u Beogradu i Ferencvarošem na strani. Zbog tri velike individualne greške smo ispali, ali to se jednostavno desi. Kao što se desi da se na tri momenta magije uđeš u Ligu šampiona. I to su neke stvari koje je možda teško objasniti emotivnom navijaču Crvene zvezde. Sve mora da se zasluži i uvek se sreća okreće. Nekada je imate više, nekad manje. Ako gledamo u poslednje tri godine imali smo nesreće protiv Omonije, Šerifa i sada Makabija. Nadam se da ćemo sledeće sezone da budemo više miljenici sreće. Mi moramo da se oznojilo dobro i da zaslužimo sreću, jer ona neće doći sama od sebe.

FK Crvena zvezda
Miloš Milojević

Zvezda ima dobru zalihu od 10 bodova, koliko se može u trci za odbranu duple krune da se vodi i neka "svojevrsna" priprema za eventualnu Ligu šampiona, ako se do nje dođe?

- Može ova polusezona da bude neka priprema u smislu da se polako podižu te fizičke performanse. Što se tiče modela igre, ako i kad budemo ušli u Ligu šampiona bićemo u četvrtom šeširu i imaćemo tri jako, jako dobra protivnika. Mi uvek hoćemo da igramo, međutim, nekad igrate koliko vam protivnik dopusti. To znači da će biti više prostora, kontranapada i da su nam potrebni igrači koji defanzivno moraju da ispune sve zahteve "u milimetar". To nije slučaj sa našim prvenstvom. Zato nam ova polusezona daje priliku da vidimo ko može da se podigne na veći intenzitet, na veći zahtev Lige šampiona. Volim da skočim pa da kažem hop. Želim da se igrači koncentrišu na prvenstvo i kup. Imamo vremena da pričamo o Ligi šampiona ako se bude ulazilo direktno, a ne volim da je mnogo pominjem. Jer, dođe do opuštanja i ona počne da se podrazumeva. Sezona se završava u junu, a Liga šampiona startuje u septembru. Dakle, ima prostora da se i u tom periodu, napravi drugačiji model igre i dodatna selekcija. Sada je prevashodno da nađemo do primarnog cilja - odbrane duple krune. I da onda namestimo glavu za Evropu koja nas, Bože zdravlja očekuje.

Kad su najveći klubovi u pitanju, onda postoji i ona začkoljica - koliko prostora ima Zvezda da u trci za trofeje daje šansa mladim igračima? Eraković, Mitrović, Mustafa, pa i Mijatović su dobijali priliku i jesenas...

- Uz njih, mladi su Azarov i Kingsi Kangva, trudimo se da napravimo mesto za još dvojicu. Svi top klubovi, pa i mi, imaju prostora uvek za jednog ili dvojicu top talenata koji postaju kapital ekipe. Mi i dalje pored sponzora i Evrope živimo od prodaje igrača. Kad već toliko radimo i podižemo nivo omladinske škole, obaveza nas u prvom timu je da sve to valorizujemo. Na nama je da im damo šansu i radimo sa njima, a na njima je da tu šansu opravdaju. Prvi primarni cilj je rezultat i nema odvajanja na mlade i stare. Ali, treba ih potapšati po ramenu, dati im podršku i videti da im se pomogne da se izdignu na nivo koji mogu po kvalitetu.

Navijači Zvezde svakog prelaznog roka očekuju atraktivna pojača. Direktori su listom potvrdili da se traže igrači na tri pozicije - desnog beka, zadnjeg veznog i napadača.

- Pričali su i direktori Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela, pa i Marko Marin nedavno o tim pozicijama na kojima tražimo pojačanja, a ja sam rekao da zbog velikog broja igrača u kadru nije greh da dođe jedan ili dvojica. Bitno je da to budu kvalitetni igrači, pojačanja. Navijači uvek žele najbolje, sada je kod navijača malo podgrejana atmosfera dolascima Vildoze ni Kampaca u košarkaški klub. Oni igraju atraktivnije takmičenje, Evroligu i regionalnu ligu i to je igračima atraktivnije. Pored toga sistem takmičenja u košarci je drugačiji jer imaju garantovanih 30 mečeva u Evroligi, 15 kod kuće. Ja zaista ne vidim kako bismo mi u fudbalu mogli da dovedemo igrača pandan Kampacu ili Vildozi. To vam je kao kad bi nam došao igrač i velikog kluba Premijer lige. Zato više gledam da bismo mogli da dovedemo našeg igrača iz Top 5 liga, reprezentativca.

Zvezda ima kontinuitet u Evropi i čini se da je baš iz toga poslednjih šest sezona dostigla nivo da bude 41. na UEFA rang listi, da ima kvalitet. Postoji tu i breme kao i obaveza da se svake nove sezone brani veliki broj bodova.

- Iz kontinuiteta nekad dolaze rezultati, nekad ne dođu. Ali, samo stalnim igranjem skupljate iskustvo i te UEFA bodove. Nekad imate više sreće, pa ostvarite ekstra rezultat, nekad vam fudbal sve oduzme. Sve se to uvek na kraju izniveliše. Imali smo peh, očekujem da nam fortuna bude naklonjenija naredne evropske sezone. Želimo da budemo direktni učesnici Lige šampiona i da imamo zapaženije rezultate u grupi, uz dužno poštovanje i jačine takmičenja i kvaliteta timova.

Novogodišnja želja?

- Poželeo bih svima mnogo zdravlja i sreće. Prvo želim da nam igrači budu zdravi, a onda da zajedno u junu slavimo duplu krunu, pa da se pripremimo za to što nas očekuje, nadam se u Ligi šampiona - zaključio je trener Crvene zvezde, a pogledajte i njegovu novogodišnju čestitku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike