Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi! I Zvezdini velikani se oprostili od Mihajlovića (FOTO)

18.12.2022

12:46

0

Autor: 24sedam

U knjigu žalosti se upisali i Filipović, Đurovski, Momčilović i Božović, kao i ministar Dačić

Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi! I Zvezdini velikani se oprostili od Mihajlovića (FOTO)
Komemoracija Siniši Mihajloviću - Copyright FK Crvena zvezda

Siniša Mihajlović je preminuo u petak, posle višegodišnje borbe sa leukemijom, a sutra će biti sahranjen u Rimu. Juče i danas je na stadionu "Rajko Mitić" bila otvorena knjiga žalosti, a danas je i održana komemoracija.

Od nekadašnjeg reprezentativca i selektora, kao i bivšeg fudbalera Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija i Intera oprostili su se brojni saigrači, ali i mnogi drugi koji su cenili legendarnog fudbalera i trenera.

Zoran Filipović je neko čija se trenerska karijera usko vezivala za Mihinu igračku.

- Velika praznina u svim srcima ljubitelja fudbala, ne samo u Srbiji, već širom sveta. Poznavajući Sinišu dugo godina, u kojima sam mu u čak tri navrata bio trener, mogu da kažem da je bio veliki čovek, plemenit, human i svima će nam ostati u dugom sećanju. Retke su takve ličnosti u fudbalu. Pamtiću ga po karakteru koji je bio specifičan, jer je uvek hteo da pobedi, i nije pravio razliku između treninga i utakmice, zbog toga se i nametnuo u Italiji. Zbog toga je uspeo u profesionalnoj strani života, ali sa druge strane bio je veliki šaljivdžija, veseo i human čovek - rekao je Filipović.

U knjigu žalosti se upisao i još jedan fudbaler koji je ostavio dubok trag u Ljutice Bogdana, Boško Đurovski.

- Ceo svet tuguje, Srbija, Balkan, ali i Evropa. Vidim da su mu dali počasti na Svetskom prvenstvu u Kataru. Miha je bio neponovljiv. Izvanredan igrač, prijatelj i pre svega u njemu je kucalo zvezdaško srce, zato je meni posebno drag. Neka mu je večna slava i hvala mu za sve što je učinio. Pamtiću ga najviše iz perioda koji je proveo u Crvenoj zvezdi. Tada sam otišao iz kluba i nažalost nisam mogao da igram sa njim. Otišao sam u Švajcarsku i onaj pohod na evropsku i svetsku titulu ostaće mi u sećanju na njega. Odlično pamtim prodore, golove po kojime je bio prepoznatljiv. Njegova strast kada je postizao golove za Zvezdu ostaće mi u sećanju i uvek će me podsećati na njega. Bio je veliki zvezdaš i hvala mu na tome - istakao je Đurovski.

Od Mihe se oprostio i Miodrag Grof Božović, nekadašnji trener crveno-belih.

- Teško je pronaći prave reči kada se govori o fudbaleru kakav je bio Siniša Mihajlović. Nije toliko zahtevno biti tako dobar igrač, koliko je teško biti dobar čovek kao što je bio Mihajlović. Zvezdaška porodica je izgubila jednog velikog čoveka i nije slučajno što svi govore o njegovim ljudskim osobinama koje su ga krasile, jer su fudbalske bile svima dobro poznate. Za Mihu važe stihovi Petra Petrovića Njegoša: "Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi" - rekao je Miodrag Božović nekadašnji igrač i trener Crvene zvezde.

Na tužnom skupu bio je njegov saigrač iz barijevske generacije - Ivica Momčilović.

- Mnogo mi je žao... Miha je bio posebno pojačanje u stvarnju velike Crvene zvezde, a prvi nas je napustio i za njega imam samo reči hvale. Bio je veliki čovek, fudbalska gromada i dobar prijatelj. Izrazio bih saučešće njegovoj porodici...

FK Crvena zvezda
 

Svi znaju ko je bio Miha, veliki patriota, borac za koga nije postojala izgubljena utakmica, ali ovu poslednju nije mogao da dobije - rekao je Momčilović.

Od Mihajlovića se upisivanjem u knjigu žalosti oprostio i prvi potpresdednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Postoje ljudi koji su neotuđivi deo vašeg života, i ne samo svakog od nas pojedinačno, nego i čitavog našeg naroda i države. U tom smislu ćemo ga pamtiti po svemu što je značio za nas i koliko je radosti doneo, ne samo Crvenoj zvezdi i reprezentaciji, nego i čitavom našem narodu. Bio je motivacioni faktor za teške trenutke, ne samo u sportu, već i u političkim turbulencijama u nestabilnom i teškom vremenu, počev od rata devedesetih, pa do bombardovanja Srbije i Jugoslavije. Ne mogu da poverujem u to da je ova vest istinita, jer je to potpuno nespojivo sa onim što je značio za nas. Imao sam priliku da ga upoznam, da vidim koliko je cenjen u svetu i koliko su ga voleli i baš zato je ispravno ono što vidim ovde na Marakani, a to je da Mihajlović ide u večnost.

FK Crvena zvezda
 

Dok sam se upisivao u knjigu žalosti upravo sam i naveo to da mi je velika čast što sam ga poznavao i voleo, kao i što smo se družili i mislim da je to jedan veliki gubitak za sve nas. I danas kad sam pogledao film koji je pripremljen o tome kakve je sve golove postigao iz slobodnjaka, način na koji se on radovao i davao podršku i klubu i reprezentaciji i našem narodu, pokazuje koliko je bio veliki čovek. Na nama je da žalimo što fizički više nije s nama, ali ono što je uradio ostavlja neizbrisiv trag - rekao je Dačić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike