Junak pobede Portugala napustio porodicu sa 12 godina: Bio je tužan dečak, koga su roditelji viđali samo vikendom

07.12.2022

09:36

0

Autor: 24sedam

Portugalac postigao het-trik protiv Švajcarske, a put do zvezda nije bio lak

Junak pobede Portugala napustio porodicu sa 12 godina: Bio je tužan dečak, koga su roditelji viđali samo vikendom
Copyright Tanjug/AP

Svet danas priča o spektakularnom Gonsalu Ramosu, portugalskom centarforu koji je zamenio Kristijana Ronalda i na prvoj utakmici kao starter postigao tri gola u pobedi nad Švajcarskom rezultatom 6:1.

Dvadesetjednogodišnji Ramos igra za Benfiku od svoje 12. godine. Za prvi tim je debitovao u sezoni 2019/2020 kada je od 85. minuta zaigrao protiv Aveša i meč završio sa dva postignuta gola. Od tada, postepeno se uvodi u profesionalni pogon, a kod potpisa profesionalnog ugovora Benfika odlučuje da postavi izlaznu klauzulu od 120.000.000 evra znajući kakvog dragulja imaju u posedu.

Tek po dolasku Nunjeza u Liverpul Benfikin dijamant počeo je da sija. Prošlu sezonu završio je sa osam golova i četiri asistencije na 46 utakmica u svim takmičenjima, a ove sezone već je stigao do 14 golova i šest asistencija na 21 mečeva.

Selektor Fernando Santoš pažljivo je pratio razvoj mladog igrača, da bi ga u par utakmica u Ligi nacija uvrstio u timu, ostavivši ga prikovanog za klupu bez minuta protiv Češke i Španije. Već na prijateljskoj protiv Nigerije zaigrao je od 67. minuta i odmah postigao gol na debiju. Na Mundijalu je do Švajcarske sakupio deset minuta: dva minuta protiv Gane i osam protiv Urugvaja, bez minuta protiv Južne Koreje, ali i to je bilo dovoljno da fudbalski majstor šokira planetu odlukom da Ronalda preseli na klupu. Hrabrost se isplatila!

AP Photo
 

Ovaj 21-godišnji rođen je u Oljau, u Algarveu, ljubav prema fudbalu razvio je pod uticajem svog oca, bivšeg igrača Farensea Manuela Ramosa i dede sa mamine strane, koji je igrao Oljanense

- Uprkos tome što ga nikada nisam video da igra, imam strast za fudbal zahvaljujući njemu. On mi daje savete, posle treninga uvek imam njegovu poruku. Imamo nekoliko snimaka sa njim i golovima kod kuće. Različiti smo, bio je niži od mene i brži, nemamo mnogo sličnosti - rekao je mlađi Ramos  za "O Jogo“ i svom ocu.

- Bio je tužan dečak koga smo posećivali svakog vikenda otkako se preselio na akademiju Benfike u Lisabonu. Iako mu se videlo u očima da mu je bilo teško, nije nikad pravio probleme, niti je padao u euforiji kada bi mu bilo lepo - rekao je njegov otac Manuel.

Uprkos tome što se posle mnogo godina pojavljuje jedna klasična portugalska "devetka" na fudbalskom nebu, Ramos sebe definiše kao boljeg drugog napadača nego špica:

- Dajem golove, ali moram da poboljšam rutinu, jer nisam uvek igrao kao napadač. Udobnije se osećam kao drugi napadač ili ofanzivni vezni, iza špica, jer tako lakše ulazim u završnicu akcije - kaže Ramos.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike