Svetozar Mijailović za 24sedam: U Zvezdi nema minulog rada - naša filozofija zahteva stalni napredak kako bismo bili najbolji (FOTO)

19.11.2022

07:40

1

Autor: I.Pavlović

Ako su Mitić, Šekularac, Džajić i druge Zvezdine zvezde zalaganjem na terenu postali sinonim za uspehe kluba iz Ljutice Bogdana, među funkcionerima to je zasigurno Svetozar Mijailović

Svetozar Mijailović za 24sedam: U Zvezdi nema minulog rada - naša filozofija zahteva stalni napredak kako bismo bili najbolji (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Bogatu istoriju beogradskih crveno-belih stvarale su mnogobrojne generacije fudbalera, trenera, sportskih radnika i funkcionera. 

Ako su Mitić, Šekularac, Džajić i druge Zvezdine zvezde zalaganjem na terenu postali sinonim za uspehe kluba iz Ljutice Bogdana, među funkcionerima to je zasigurno Svetozar Mijailović.

Legendarnom Tozi je prošlog vikenda potvrđen novi četvorogodišnji mandat na čelu Crvene zvezde.

U razgovoru za 24sedam, prvi čovek crveno-belih otkrio je koji su za njega najupečatljiviji trenuti u bogatoj istoriji kluba, kao i šta je po njemu misija Crvene zvezde. 

Dolazak u Crvenu zvezdu

Kada i kako su se u profesionalnom smislu sreli Crvena zvezda i Svetozar Mijailović? 

- Nakon završenih studija na Fakultetu organizacionih nauka, iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor, čiji sam bio stipendista, došao sam na čelo Saveza omladine Srbije. U to vreme tadašnji predsednik Crvene zvezde Nikola Bugarčić i generalni sekretar Slobodan Ćosić su predložili da se sastavi spisak zvezdaša među omladinskim aktivistima, koji žele da uzmu učešća u radu kluba - pojašnjava Mijailović, i dodaje:

- Tim potezom je u Zvezdu ušla sveža krv, dobili smo zaduženja u raznoraznim klupskim komisijama - počev od one za obrazovanje do komisije za članstvo. Na taj način smo uvedeni u sistem Crvene zvezde, i iz te generacije su mnoga imena koja su kasnije vodila naš klub. Pored mene, tu su bili Božidar Cerović, koji je kasnije postao dekan Ekonomskog fakulteta i predsednik Izvršnog odbora Crvene zvezde, zatim Srđan Kerim, Slobodan Palalić, Aca Marković i mnogi drugi. 

Mijailović pojašnjava da su upravo takve sistematske aktivnosti, poput pripreme kadrova za budućnost, ono što je Crvenu zvezdu izdvojilo od ostalih klubova.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

-  Radom kroz pomenute komisije svako od nas se afirmisao, i kasnije smo došli u priliku da preuzmemo odgovornije funkcije u voljenom klubu i, ono što je najbitnije za našu crveno-belu porodicu, da postižemo zavidne rezultate, kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni. Taj sistem smo održali do danas, i raduje me što i sada imamo dosta mladih ljudi u strukturama kluba koji će se pobrinuti za svetlu budućnost - kaže Mijailović. 

Jedan poraz je promenio istoriju Crvene zvezde

Od 1987. do 1993. godine prvi put ste na vodećim pozicijama u klubu, i taj period je upisan zlatnim slovima u istoriju našeg fudbala. Ali pored svima poznatih uspeha, bilo je i manje lepih trenutaka, šta vam je posebno ostalo u sećanju?

- Koliko je lepo raditi u Zvezdi, toliko nije lako. Kroz istoriju dugu skoro osam decenija, prirodno je da klub ima i uspone i padove. Neuspesi koji su u određenim periodima neminovno pratili Crvenu zvezdu na neki način su je i ojačali i, donekle, isprovocirali uspehe koji su usledili - ističe prvi čovek Zvezde, i pojašnjava:

- Veličina našeg kluba se ogleda i u tome što su se krizni periodi prevazilazili na taj način što smo uvek imali mogućnost da se oslonimo na naše ljude, na prave zvezdaše. 

Predsednik crveno-belih istakao je da je jedan meč suštinski promenio istoriju Zvezde, a to je poraza od Kelna (3:0) 1989. godine, kada je bio predsednik Skupštine kluba.

-  Taj poraz bio je prekretnica u Zvezdi i početak puta prema tituli u Bariju. Organizacija te utakmice više je ličila na izlet, posle 2:0 u Beogradu, i to iskustvo nam se više nikad nije ponovilo. 

 

Bari i Tokio su uspesi za koje je deo zasluga mogao da uzme svaki zvezdaš

Govoreći o najznačajnim uspesima kluba, Mijailović ističe da je meč u Bariju nešto najveće što može da se desi u sportu. 

- Crvena zvezda se uspesima u Bariju i Tokiju uvrstila u red evropskih velikana. I danas, kada pogledate koliki je broj klubova koji su postali prvaci Evrope i/ili sveta, jasno je o kolikom je uspehu reč - ističe Mijailović, i dodaje:

- Taj uspeh je za nas bio toliko veliki da je svaki čovek, svaki zvezdaš, mogao za sebe da uzme deo zasluga za to.

Istaknuti dugogodišnji društveno-sportski radnik

Svetozar Mijailović je rođen 8. januara 1947. godine u mestu Lopašu kod Užičke Požege.

Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka i stekao zvanje inženjer organizacije rada. Bio je zaposlen u Institutu za transfer tehnologije, inženjering i marketing u Beogradu. Jedan je od osnivača Udruženja državnih reprezentativaca Srbije. Istaknuti dugogodišnji društveno-sportski radnik. Bio je predsednik omladine Srbije (1973-1977), predsednik SOFK Srbije (1978-1982), predsednik SOFK Beograda (1982-1986), predsednik Skupštine FK Crvena zvezda (1987-1993), predsednik FK Crvena zvezda (2014 - do današnjeg dana), potpredsednik Fudbalskog saveza Beograda (1996-2000), ministar za sport u Vladi Republike Srbije (2000).

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Dobitnik je Majske nagrade SOFK Srbije, Ordena rada, Priznanja Fudbalskog saveza Srbije, više Priznanja Sportskog društva Crvena zvezda, Povelje Udruženja državnih reprezentativaca Srbije i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

Zvezda od svog nastanka uvek težila i imala tu ulogu da prednjači u srpskom fudbalu 

Prvi čovek kluba iz Ljutice Bogdana ističe da je misija Crvene zvezde da vodi srpski fudbal napred, i da u svemu prednjači. 

 - Ono što bih hteo da istaknem, i što je jedna od  osnovnih vrednosti našeg kluba, jeste da je Zvezda od svog nastanka uvek težila i imala tu ulogu da prednjači u svemu onome što je novo. U svakom vremenu je pružala odgovor u datom trenutku u organizaciji, kao i u onome što je radila. U ovom vremenu koje se bitno razlikuje od onog u kojem je nastajala, postizala vrhunske rezultate i gradila to što je danas, Crvena zvezda nalazi odgovore na sva otvorena pitanja, a sve u cilju da napreduje i da stalno bude u vrhu ne samo srpskog fudbala. Crvena zvezda je uvek prednjačila i na taj način davala doprinos razvoju fudbalske igre u Srbiji - pojašnjava Mijailović, i dodaje:

- Kada pogledate danas Superligu, pa Prvu ligu Srbije, zaključićete da nema kluba bez igrača koji su ponikli u Zvezdi. Takođe, kada pogledate i aktulelnu reprezentaciju, videćete koliko je fudbalera, trenera i sportskih radnika Zvezda dala domaćem fudbalu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Svi delovi sistema moraju biti na nivou da bi se došlo do vrhunskih rezultata 

Za naš portal Mijailović ističe da je generacijsko povezivanje nešto što krasi Zvezdu, i da uspesi iz prošlosti mogu biti samo polazna tačka za nove generacije i njihov put kao trofejima.

- Postoji stara izreka da minuli rad u Zvezdi ne važi. On može biti samo osnovica i podsticaj za nešto što je tekuće i za nešto što će se odigrati u budućnosti. Svaka godina je izazov koji stoji pred klubom da se dođe do postavljenog cilja kaže Mijailović, i dodaje: 

- Vrhunski rezultat u sportu je zacrtan u našoj strategiji. Da bi se on ispoštovao i da bismo imali stalno taj vrhunski rezultat, sve strukture kluba moraju biti usmerene ka stvaranju najboljeg mogućeg tima koji će zadovoljiti kriterijume za ostvarenje najboljeg rezultata. Nikako se ne odričemo te uloge i onoga što je u osnovi našega postojanja, a to je vrhunski sportski rezultat. Sve je podređeno tom cilju, a da bi se do njega došlo postavlja se celokupna naša organizacija koja je usmerena u tom pravcu. Poznato je da su to sve delovi sistema koji moraju biti na nivou da bi se došlo do cilja, stvaranja najboljeg mogućeg tima. Od rada u omladinskoj školi do selekcije, a zatim finansijskog dela koji mora biti osnova da bi se moglo sve to ostvariti. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Za sam kraj razgovora za naš portal, Svetozar Mijailović ističe da bi aktuelna sezona mogla biti novi zamajac za Zvezdu, ali i srpski fudbal u celini, jer će ovogodišnji šampion države imati direktan plasman u Ligu šampiona.

- Zahvaljući rezultatima u prethodnim sezonama, obezbedili smo veliki broj bodova koji su podigli nacionalni koeficijent, i sada smo u prlici da direktno idemo u elitno evropsko takmičenje. Takav ishod nam donosi benefite u sportskom, finansijskom i organizacionom smislu, i verujem da ćemo ovogodišnji šampionat završiti na prvom mestu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike