Francuska razglednica sa "Maksimira": Stadion iz druge ere, ostatak istorije i mesto početka građanskog rata u Jugoslaviji

14.10.2020

18:31

0

Autor: Adam Štulić

Stadion koji ne voli kišu

Francuska razglednica sa "Maksimira": Stadion iz druge ere, ostatak istorije i mesto početka građanskog rata u Jugoslaviji
Copyright Printscreen/Youtube/obi vankonobi

Jedan od derbija A Lige nacija igraće se u sredu uveče u Zagrebu. Na “Maksimiru” će se, u reprizi Mundijala u Rusiji, sastati Hrvatska i Francuska, ali fudbalsko umeće svetskih prvaka i viceprvaka daleko je u senci stanja u kojem se nalazi zagrebački stadion.

Jedan od najiskusniji hrvatskih reprezentativaca Dejan Lovren dan uoči utakmice bio je veoma oštar, nazivajući Dinamov dom najružnijim stadionom u Evropi, a ništa manje čuđenja zagrebačkim stadionom nije bilo ni u francuskim medijima.

Hrvati ljuti zbog ružnog “Maksimira”: Probudićemo se tek kada Srbija napravi nacionalni stadion

Novinar portal “Ouest-france” je razglednicu iz “Maksimira” naslovio “Stadionom koji ne voli kišu”, dodajući već u uvodu reportaže da se radi o fudbalskom zdanju iz druge ere i ogrezlog u istoriji.

– Star više od jednog veka (sagrađen je 1912. godine), udaljen petnaestak minuta automobilom od centra grada, sa svoje četiri „staromodne“ tribine, stadion “Maksimir” je čudan NLO u doba modernog fudbala. “Maksimir” je, konačno, ostatak istorije. U maju 1990. godine tamo su se odigrali počeci jugoslovenskog građanskog rata, nasilnim sukobima navijača zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde, pre početka utakmice dve ekipe. Ulazak u njega ne ostavlja vas ravnodušnim – napisao je francuski izveštač u svojoj reportaži.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike