"Piksi" Kovačević - pobedio je srčane probleme, mnoge rivale na terenu, ali ne i francuski sistem

15.10.2020

05:07 >> 09:54

0

Autor: Jovan Terzić

Od kapitena Zvezde i reprezentativca do čoveka kom preti zatvor

"Piksi" Kovačević - pobedio je srčane probleme, mnoge rivale na terenu, ali ne i francuski sistem
Copyright MN Press

Iznenađujuća vest stigla je u sredu iz Francuske: Bivši kapiten Crvene zvezde i reprezentativac naše zemlje, Nenad Kovačević, osuđen je na godinu dana zatvora, šest meseci uslovno, jer je prevario francusku Agenciju za nezaposlene.

Ni prvi ni poslednji fudbaler koji ima probleme sa zakonom, posebno kada su u pitanju finansijske malverzacije, ali gledajući karijeru Kraljevčanina koji za manje od mesec dana (11. novembra) puni 40 godina, teško je poverovati da mu je bilo neophodno da vara Francuze.

Kovačević je na “Marakanu” stigao kao 17-godišnjak iz Sloge, a zbog svog umeća s loptom brzo je dobio nadimak “Piksi”, po čuvenom Draganu Stojkoviću. Iako odličan tehničar, proslavio se kao defanzivni vezista i ostao upamćen više po svojoj borbenosti nego po driblinzima.

Do prvog tima Crvene zvezde stigao je zaobilaznim putem, posle “kaljenja” u ubskom Jedinstvu, Big Bulu, čačanskom Borcu i Budućnosti iz Banatskog Dvora. Bile su mu 22 godine kada mu je Zoran Filipović pružio šansu, a nešto više od godinu dana kasnije umalo je završio karijeru. I ne samo karijeru… 

Bilo je to 4. oktobra 2003. posle utakmice crveno-belih i Budućnosti iz Banatskog Dvora. Kovačević se iznenada srušio na teren bez svesti, ispostavilo se zbog poremećaja rada srca.

Lekari nisu bili optimisti po pitanju povratka na teren, ali čudo se dogodilo. Godinu dana kasnije ponovo je zaigrao fudbal, postao kapiten Crvene zvezde i stigao do dresa reprezentacije, koji je oblačio 25 puta.

-On je išao na analize u Nemačku, gde su radili hemodinamiku, biopsiju, i gde se propušta dijagnoza tranzitorne konstrikcije, kao komplikacije akutnog miokarditisa, koja je jako retka i u to vreme niko u svetu ne zna da postoji tranzitorna konstrikcija… U vreme kada se ovo dešava on biva dijagnostkovan kao konstriktivni perikarditis, što je za mladog sportistu koji treba da potiše ugovor od 10 miliona i da igra u Francuskoj, vrlo dramatičan nalaz – pričao je pre godinu dana na Kongresu kardiologa doktor Arsen Ristić, koji je u to vreme lečio Kovačevića, a preneo Telegraf.

“Piksi” je, ipak, pokazao svoj borbeni duh zbog kog su ga i voleli mnogi zvezdaši. Vratio na teren i igrao sjajno. U sezoni 2005/06. osvojio je sa Zvezdom svoju drugu “duplu krunu”, a kao kapiten predvodio je saigrače u duelima protiv Milana, Rome, Brage, Bazela… Strazbura.

O borbi Nenada Kovačevića da se posle godinu dana pauze zbog problema sa srcem vrati profesionalnom fudbalu napisana je knjiga “Srce na teren“, autora Nebojše Lapčevića.

Dobrim igrama zaslužio je poziv Lansa, leta 2006, koji je za transfer platio 2.500.000 evra. U Francuskoj je igrao standardno do leta 2011, kada je klub (po drugi put tokom njegovog mandata) ispao u Ligu 2 i zbog finansijskih problema tražio igračima da pristanu na smanjenje plata ili raskid ugovora.

Kovačević je izabrao ovo drugo i vratio se u Beograd, na adresu Ljutice Bogdana 1a.

Iako mu je Robert Prosinečki zbog sukoba sa Milanom Vilotićem dodelio kapitensku traku, Kovačević nije opravdao očekivanja i posle samo šest meseci saopšteno mu je da potraži drugi klub. Otisnuo se u Azerbejdžan, gde je sa Bakuom osvojio tamošnji Kup, a onda se marta 2013. preselio u Rumuniju, u redove drugoligaša UTA Arada. I tu je ostao kratko, samo do leta, kada se vratio u Francusku i potpisao za Nim.

Dve godine nosio je dres tog drugoligaša, da bi 2015. potpisao za Zemun koji je tada, takođe, igrao drugi rang. I tada se dogodilo ono zbog čega je sada osuđen. Nije se odjavio sa Biroa za nezaposlene, već je nastavio da prima naknadu koja je iznosila 208 evra dnevno (oko 6.400 evra mesečno). I tako od  jula 2015. do decembra 2016, kada su Francuzi shvatili da nešto nije u redu.

Kovačević se nije pojavio na suđenju održanom u utorak u Nimu. Po završetku igračke, posvetio se trenerskoj karijeri, vodeći nekoliko domaćih niželigaša. Po poslednjim informacijama dostupnim javnosti, pre godinu dana bio je na klupi Radničkog iz Sremske Mitrovice.

List “Alo” je tada preneo njegovu navodnu izjavu o neregularnosti u srpskom fudbalu, koja je glasila: “Do decembra je sve regularno, a od decembra do juna je sve namešteno, počevši od mlađih kategorija, pa do druge i prve lige. Sve je gotovo pre početka svake utakmice”. 

Kovačević je, ipak, to brzo demantovao u izjavi za Telegraf.

-Apsolutno nemam ni jedan razlog da sumnjam u regularnost u srpskom fudbalu, bez obzira o kojem se nivou takmičenja radi. Očigledno da je neko tokom mog neformalnog razgovora sa prijateljima u većem društvu na jednom javnom događaju zloupotrebio nešto što je čuo da sam izgovorio i gde sam kroz humor rekao da sam trener u trećoj ligi i da je tamo sve namešteno od decembra do juna. O Superligi ni slovo nije bilo rečeno. I to za treću ligu je bila šala, jer imam tim sa kojim objektivno u ovom momentu ne mogu da napravim zapažen rezultat – ispričao je, između ostalog, tada Nenad Kovačević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike