Noć u Glazgovu kada se iz grla legendarnog Jordana Ivanovića prolomilo "Bravo, Partizan lavljeg srca" (VIDEO)

27.09.2022

11:56

0

Autor: 24sedam

Jedna od najuzdbudljivijih utakmica crno-belih u Evropi

Noć u Glazgovu kada se iz grla legendarnog Jordana Ivanovića prolomilo "Bravo, Partizan lavljeg srca" (VIDEO)
pfc - Copyright Printscreen/YouTube

- Za Partizan su sada i sekunde važne. Nabačena je lopta prema Spasiću, on je sada na položaju levog krila, možda bi mogao i da centrira... Ovo je šansa za Partizan, nabačena je lopta, Milko Đurovski je vraća u sredinu...šansa, šansa, gol, gol gool... Šćepović, Šćepović!!! 5:4, 5:4, 5:4!!! Bravooo, Partizaaan lavljeg srca! ... (pauza) ... Fudbalska pravdo i fudbalska srećo, mi Jugosloveni moramo reći - hvala ti od sveg srca! Partizan je u poslednjim trenucima došao do onoga što je tako čestito zaslužio - čuvene su reči legendarnog reportera Jordana Ivanovića u radio prenosu utakmice Seltik - Partizan (5:4) sa "Seltik Parka" na današnji dan, pre tačno 33 godine, 27. septembra 1989.

 

 

Bio je to nagoveštaj jedne velike sezone tima sa trenerom Ivanom Golcem na klupi, koja je počela u Mostaru po kazni zbog paljenja doskočišta sa skakače s motkom i pogađanja Rominog kapitena Đaninina upaljačem u glavu, godinu dana pre toga. Po odluci UEFA utakmica je za kaznu morala da se odigra 300 km od Beograda, pa je izbor uprave Partizana bio Veležov stadion.

Počelo je sve pobedom 2:1 u Mostaru, na stadionu "Pod Bijelim brijegom", pa smenom Moce Vukotića i postavljanjem njegovog pomoćnika Golca na mesto prvog trenera pred utakmicu u Glazgovu. Šok terapija odmah je dala rezultat na terenu, jer je Buda Vujačić već u 8. minutu doneo prednost 0:1.

Tada niko nije slutio da će meč dobijati dramatične obrte na svakih deset minuta i da će poljski centarfor Darijus Đekanovski istaći ozbiljnu kandidaturu za najvećeg dželata Partizana u njegovoj istoriji. Domaći su preko njega u 47. minutu imali prednost 2:1, ali je Đorđević vrlo brzo izjednačio na asistenciju maestralnog Milka Đurovskog.

Partizan nije imao rešenje za Đekanovskog, ali ni Škoti nisu mogli da zaustave Đurovskog. Golovi ove dvojice do 61. minuta i rezultat 3:3 pokazali su da timovi igraju spuštenih gardova sa jedinom strategijom - kako dati gol više od protivnika. Gosti su u posle Vokerovog gola u 65. minutu imali dobitnih 4:3, ali svima je bilo jasno da kad Đekanovski krene polovini tima klecnu kolena i da će ta opterećenost ambijentom neminovno odvesti ekipu u provaliju.

Na sreću, bila je i ona druga polovina koja je izbacila iz glave 60.000 raspevanih Škota i poput Milka igrala je ovaj meč, znajući da već ulazi u istoriju. Sa željom da ih ona zapamti kao pobednike na 5:3 u 88. minutu krenuo je napad po levom krilu, preko Predraga Spasića. Njegov centaršut uhvatio je Milko povratnom na peterac za Slađana Šćepovića, koji je glavom zakucao za konačnih 5:4.

Aktuelni trener crno-belih Gordan Petrić bio je najmlađi igrač te ekipe sa navršenih 20 godina.

Seltik - Partizan 5:4 (1:1)


Strelci: Đekanovski 25, 46, 56, 81, Voker 65 - Vujačić 7, Đorđević 51, Đurovski 61, Šćepović 88
Seltik: Boner - Grant, Rogan, Ejtken, Eliot, Vit, Galovej, Mekstej, Đekanovski, Voker, Miler.
Partizan: Pandurović - Stanojković, Spasić, Milanič, Petrić, Vujačić, Đorđević (od 77. Bajović), Milojević, Šćepović, Đurovski, Bogdanović (od 72. Đurdević).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike