Partizan na današnji dan ispisivao istoriju evropskog fudbala! Kad je "Plava čigra" bio Leo Mesi svog vremena (VIDEO)

04.09.2022

10:10

0

Autor: 24sedam

Crno-beli će zauvek ostati zapisani kao prvi tim zajedno sa Sportingom koji je odigrao utakmicu Kupa evropskih šampiona

Partizan na današnji dan ispisivao istoriju evropskog fudbala! Kad je "Plava čigra" bio Leo Mesi svog vremena (VIDEO)
milutinović2 - Copyright MN Press/printscreen

Na današnji dan pre 67 godina u Lisabonu je odigrana prva utakmica Kupa evropskih šampiona između domaćeg Sportinga i tada jugoslovenskog predstavnika ekipe Partizana.

Crno-beli su na stadion "Nacional" ped oko 30.000 domaćih navijača odigrali 3:3 protiv "lavova", a strelci su bili Miloš Milutinović u 45. i 50. i Stjepan Bobek u 74. minutu.

U revanšu Partizan je slavio sa 5:2, posle čega je već u 2. kolu po mnogima došlo do finala pre finala protiv Real Madrida, koji će tih godina vladati i Španijom i celim kontinentom.

Za Partizan su na toj utakmici igrali: Partizan: Slavko Stojanović; Bruno Belin, Čedomir Lazarević, Ranko Borozan, Branko Zebec, Božidar Pajević, Prvoslav Mihajlović, Miloš Milutinović, Marko Valok, Stjepan Bobek (kapiten), Anton Herceg.

U prvom meču u Madridu slavili su domaći sa 4:0, a Partizan je bio nadomak velikog izenanđenja u Beogradu pobedivši ih sa 3:0. Milutinović, popularna "Plava čigra" kako su ga tada navijači zvali,  prvu godinu takmičenja KEŠ završio je kao najbolji strelac takmičenja postigavši čak osam golova na četiri utakmice.

 

 

 

Mnogo godina kasnije počele su da se razvijaju teorije oko Partizanovog učešća u prvom KEŠ. Naime, neki su u tome videli protekcionizam države u odnosu na vojni klub, jer je Hajduk kao zvanični prvak morao da bude učesnik takmičenja. Jedina istina je bila da u tom trenutku niko nije bio svestan šta će kasnije značiti ovo takmičenja za razvoj popularnosti fudbala u Evropi, pa čak ni francuski "Lekip" koji je delio pozivnice za prvu sezonu i iz Jugoslavije je odabrao Partizan.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike