Kako je Partizan "pokvario" debi Kristijana Ronalda (video)

19.09.2020

14:10 >> 14:11

0

Slavni fudbaler je na današnji dan odigrao prvi meč u takmičenjima pod okriljem UEFA i to baš protiv crno-belih

Kako je Partizan "pokvario" debi Kristijana Ronalda (video)
Copyright

Veliki Kristijano Ronaldo na današnji dan obeležava 18 godina otkako je debitovao na evrosceni u jednom takmičenju pod okriljem UEFA.

Na isti dan Partizan se priseća jedne od najvrednijih pobeda na gostujućem terenu u poslednje dve decenije. I Ronaldo i Partizan, sa različitim osećanjima mogu da govore o 19. septembru 2002.godine, jer su to veče u Lisabonu crno- beli igrali protiv Sportinga i pobedili sa 3:1.

Tim Partizana igrao je 1. kolo Kupa UEFA protiv Sportinga predvođen današnjim selektorom Srbije Ljubišom Tumbakovićem, dok su okosnicu tima činili tada 24-godišnji kapiten Saša Ilić, godinu dana mlađi Igor Duljaj, pa momci od kojih se mnogo očekivalo u napadu Ivica Iliev i Andrija Delubašić. Prvi su do vođstvs došli crno-beli u 12. munutu, jer je Hugo nespretno reagovao na Vukićev centaršut sa kornera. Usledilo je izjednačenja Tonita, ali su gosti ipak na poluvreme otišli sa prednošću od jednog gola zahvaljujući strelcu Delibašiću.

Čuveni rumunski stručnjak Laslo Belenji posle pauze napravio je, neznajući šta radi, potez za istoriju. Umesto Rui Žorža u igru je ubacio 17-godišnju nadu “lavova” sa Madeire, Kristijana Ronalda. Nije bilo njegovog direktnog uticaja na rezultat, ali koliko je već tada bio neprijatan po obe krilne pizicije najbolje su osetili bekovi Dejan Ognjanović i Nenad Mišković. Na kraju, ofanziva domaćinu nije donela izjednačenje, ali jeste mnogo rupa u odbrani što je današnjem sportskom direktoru Ivici Ilievu dalo prostora da pred revanš u Beogradu obezbedi velikih 1:3 za Partizan.

Od te večeri, pa narednih nekoliko godina, Evropa i svet su prisustvovali stvaranju karijere jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala. Već sledećeg leta mladi Portugalac je doživeo promociju na “Teatru snova”, jer je za 14 miliona funti prešao u Mančester junajted. Kasnije je igrao za Real Madrid i Juventus za koje je ukupno u UEFA takmičenjima zabeležio 122 golova na 163 nastupa.

Samo u koloni Sporting i broj golova u Evropi stoji zapisana “nula”. Zahvaljujući Partizanu iz 2002.godine. Ronaldo se pojavio u timu Sportinga u beogradskom revanšu, ali nije pogodio gol Radovana Radakovića u drami koja je trajala 120 minuta, pred praznim tribinama stadiona u Humskoj, a završila se rezultatom 3:3.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike