Degenekova teška ispovest: Ratovi, dani u bolnici, a dete si - misliš to je normalno! Prođu godine i shvatiš – nisi imao najlepši život!

13.06.2022

18:23

0

Autor: 24sedam

Nekadašnji defanzivac Zvezde o ekstremno teškom detinjstvu

Degenekova teška ispovest: Ratovi, dani u bolnici, a dete si - misliš to je normalno! Prođu godine i shvatiš – nisi imao najlepši život!
Miloš Degenek - Copyright MN Press

Nije retkost da poznati, uspešni i ostvareni ljudi imaju ekstremno teška životna iskustva iz najranijeg doba. I upravo to, u momentima najvećih uspeha, ističu kao jednu od prelomnih stvari koja ih je usmerila ka kasnijim ostvarenjima…

Česta je to pojava i u svetu sporta, a pogotovo kod momaka koji su tek počinjali svoj život u trenucima kada je ratni vihor počinjao svoj krvavi pir na prostorima bivše Jugoslavije.

Jedan od njih je i Miloš Degenek. Reprezentativac Australije i nekadašnji defanzivac Crvene zvezde, koji je medijima na najmanjem kontinentu dao izuzetno tešku životnu ispovest, koja počinje 1995. godine u njegovom rodnom Kninu.

- Imao sam čudno i teško detinjstvo. Pobegneš iz jedne zemlje i izgubiš sve što si ikada stvorio. Imao sam 18 meseci kada smo pobegli u Srbiju, bio sam na traktoru sa mamom, bratom i porodicom. Na kraju sam živeo u kući sa još 22 osobe – počeo je Degenek za portal „Socceroos“, a iz svake reči koja je kasnije došla izbijale su najbolnije emocije.

- Onda dođe 1999. godina, imate još jedan rat, bili smo bombardovani. Ali, kao dete od šest godina razmišljam – „ovo je normalno“. Čujete sirenu, uđete u zgradu, u bunker 20, 30 metara pod zemljom i pomislite „U redu je, kada se završi bombardovanje izaći ćemo. Pomisliš to i onda kada vam kažu da ako bomba pogodi zgradu možda nikada ne izađete ili će vas neko iskopati posle tri meseca… Ali, kao dete mislite „sigurno ćemo izaći i ponovo se igrati žmurke“.

Sve što je prošao u najranijem detinjstvu nije moglo da ne ostavi posledice na Degeneka.

- Kao mlad sam često bio bolestan. Išao sam u bolnicu tri, četiri puta nedeljno. To je bio težak život, ali opet kao dete mislite da je to normalno, odlazak u bolnicu, injekcije, dodatni vazduh – mislite, to je ono kroz šta svako dete mora da prođe… Sada imam 28 godina, shvatiš da se to ljudima ne dešava, da nije normalno i da nisi imao najlepši život…

Istakao je iskusni štoper da ga sve stvari kroz koje je prošao teraju da još više ceni ono što su roditelji uradili za njega.

- Moj tata je u to vreme odlučio da ode u Australiju. To zaslužuje veliko poštovanje, jer je preuzeo rizik.

Bilo je to 2000. godine, sa 2000 dolara u džepu porodica Degenek je krenula u potragu za boljim životom.

- Veoma sam zahvalan svojim roditeljima što su se žrtvovali, prolazili kroz ratove i radili od pet ujutru kako bismo moj brat i ja mogli da kupimo par cipela. Porodica je uvek jedina stvar koja će uvek biti tu za vas – istakao je Miloš Degenek.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike