Jedan jedini gospodin Posebni: Pet od pet Žozea Murinja za istoriju

26.05.2022

06:50

0

Titula sa Romom kompletirala niz u evropskim takmičenjima

Jedan jedini gospodin Posebni: Pet od pet Žozea Murinja za istoriju
žoze murinjo profimedia-0661095849 - Copyright Profimedia

Zvezdani put i šampionsku priču Žozea Murinja malo ko danas ne zna. Nakon igračke karijere, koja i nije naročito za pomenuti i kratkog treniranja mlađih kategorija, postao je prevodilac Bobiju Robsonu u Sportingu i Portu. Pored Engleza je zapravo naučio mnogo o fudbalu, pa ova priča zapravo nalikuje bajkama.

Ubrzo se fokusirao na trenersku karijeru, 2002. se vratio u Porto, kao glavni trener, godinu dana kasnije osvojio Kup UEFA,  a 2004. godine šokirao Evropu osvajanjem Lige šampiona. Malo ko je znao nešto više o njemu, osim toga da je bivši prevodilac engleske legende, a ubrzo je postao "Posebni".

Prva evropska titula, crtala mu je dalji put, pa se ubrzo preselio u London, gde je vodio Čelsi, a zatim i u milanski Inter, koji je napustio po osvajanju Lige šampiona.

Menjao je potom stanice, da bi nakon Real Madrida i još jednom Čelsija, stigao u Mančester junajted, kome je doneo titulu Lige Evrope.

Nakon rada na Ostrvu, rešio je da prihvati ponudu Rome, koja je pak ove godine igrala novo rakmičenje - Ligu konferencija.

Dobro su krenuli Rimljani u trećem po rangu takmičenju u Evropi, ali su suze Portugalca nakon plasmana u finale šokirale planetu. A onda meč sa ekipom Fejenorda i trijumf za titulu - Murinjo je stigao do pete titule u svih pet velikih finala evropskih takmičenja.

Sada se Portugalac može pohvaliti da na svom kontu ima dve Lige šampiona, dve Lige Evrope/Kupa UEFA i Ligu konferencija. Jedan jedini, gospodin Posebni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike