Partizan i AEK, utakmica za sva vremena! Nek se pamti ko Srbiji nije okrenuo leđa u najtežim danima!

07.04.2022

06:54

1

Autor: 24sedam

Na današnji dan 1999. godine, fudbaleri Partizana i AEK odigrali su prijateljsku utakmicu u jeku NATO agresije na našu zemlju

Partizan i AEK, utakmica za sva vremena! Nek se pamti ko Srbiji nije okrenuo leđa u najtežim danima!
aek4 - Copyright MN Press

Jedan od najvećih fudbalera Grčke i atinskog AEK Demis Nikolaidis izjavio je za grčku tv stanicu "NOVA" da je utakmica sa Partizanom tokom NATO agresije 1999. godine jedan od najsjajnjih detalja u istoriji kluba.

Nikolaidis, koji je po završetku igračke karijere i sam vodio AEK sa predsedničke pozicije, tvrdi da je ovaj potez bio delo današnjeg prvog čoveka kluba Dimitrisa Melisanidisa i da mu je taj potez značajniji od izgradnje stadiona "Aja Sofija".

Danas se navršava 23 godine od utakmice na kojoj su fudbaleri Partizana i AEK, kao i navijači izašli sa metama u Humskoj, a Nikolaidisovo sećanje na dan kada su NATO bombarderi morali da zastanu malo sa sejanjem smrti po Srbiji i dalje izaziva jake emocije:

- To je jedan od najvećih dana u istoriji kluba i jedan od najsjajnijih trenutaka za AEK. Išli smo avionom u Budimpeštu, pa autobusima za Beograd. Nismo dobili dozvolu, pravili su nam probleme. Sećam se lica Srba. Aplaudirali su nam, dočekali nas hlebom i solju... Užasni trenuci, istorijska utakmica. Ne ponovilo se...

Tada je klubom vladala kompanija ENIC u kojoj su poslednju reč imali britanski vlasnici, ali je predsednik bio Dimitris Melisanidis, koji se 2013. godine vratio da spasava AEK od bankrotstva i tavorenja u Trećoj ligi.

MN Press
Nenad Bjeković i Oleg Blohin

- Engleski vlasnici nisu želeli da se to dogodi, bilo je pritužbi iz ENIC. Za mene je ovo najveći potez Melisanidisa. Veći od pravljenja stadiona - rekao je Demis Nikolaidis.

AEK je tada vodio čuveni igrač SSSR Oleg Blohin, inače Ukrajinac, o kome se danas ne zna mnogo osim da je pre ruske invazije na njegovu zemlju živeo u Kijevu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike