Zvezda i Partizan ulaze u foto-finiš za titulu! Šta kažu procenti, ko je bolji, Stanković ili Stanojević?

23.03.2022 | 14:09

Autor: 24sedam

Trener crno-belih iza sebe ima 111 utakmicu, a strateg crno-belih 85 u drugom mandatu

Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana imaće kratak predah od obaveza u Superligi Srbije, zbog reprezentativne pauze. Večiti rivali su na pauzu otišli sa pobedama i istim brojem bodova. Crveno-beli su pobedili Kolubaru, a crno-beli Radnik, pa trenutno imaju po 75 bodova.

Do kraja sezone ostalo je još devet kola, računajući i plej-of u koji oba tima ulaze sa velikim ambicijama. Ekipa Dejana Stankovića želi da odbrani titulu, a tim Aleksandra Stanojevića da prekine višegodišnju dominaciju najvećeg rivala.

MN Press
 

Ostaje da se vidi ko će biti uspešniji, a u narednim redovima ćemo vas podsetiti na učinak Stankovića i Stanojevića od dolaska na klupe najtrofejnijih srpskih klubova. Takođe, napomenućemo da ćemo Stanojeviću računati samo drugi mandat na klupi "parnog valjka". Isto tako, svaku utakmicu koja je završena nerešenim rezultatom, bez obzira na konačan ishod (u produžecima ili posle penala) računaćemo kao remi.

Dejan Stanković je zvanično promovisan 21. decembra 2019. godine. Tada je nasledio Vladana Milojevića.

- Imam i ja neko znanje, imam i odlične saradnike, a sa verom i nadom ću voditi ovu ekipu. Obećavam samo da ću se boriti kao lav - kazao je Stanković na promociji na stadionu "Rajko Mitić".

Posle odrađenih priprema, prva takmičarska utakmica mu je bila protiv Čukaričkog na Banovom Brdu. Tada je Zvezda slavila sa 2:0, golovima Veljka Nikolića i Njegoša Petrovića.

Od tada Stanković je ekipu vodio u 111 utakmica, ne računajući prijateljske tokom priprema, u Superligi, Kupu Srbije i evropskim takmičenjima. Upisao je 85 pobeda, 18 remija i osam poraza. Takođe, naglašavamo da su u dva slučaja remija u Kupu (Partizan i Radnički Niš) crveno-beli bili bolji posle izvođenja penala. Ali su jednom bili i neuspešni. To se desilo protiv Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ako se preračuna u procentima odnos pobeda i odigranih mečeva, iznosi 76,58 odsto uspešnosti. Na primer u šampionatu Srbije ima 66 trijumfa, u Kupu šest, a u UEFA takmičenjima 13.

Kada je reč o remijima, ima ih osam u Superligi, dva u Kupu i osam u Evropi.

Pošto ih je najmanje (osam), najlakše je pobrojati poraze. Na primer, u junu pre dve godine, vezao je dva poraza, prvo u polufinalu Kupa, a onda i od TSC-a u Superligi. U oktobru iste godine izgubila je Zvezda od Hofenhajma u Ligi Evrope, a do sledećeg poraza prošlo je prilično dugo. U julu prošle godine pobedio je Kairat, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zatim je mesec dana kasnije slavio i Šerif i to je bio kraj za pokušaj da se domognu elitnog takmičenja.

Krajem oktobra prošle godine u Surdulici, Radnik je šokirao Zvezdu (2:1), a onda je u Beogradu u grupi Lige Evrope slavio Midtjiland. I poslednji poraz Stankovića kao trenera Zvezde bio je skoro. U prvom meču osmine finala Lige Evrope Rendžers je slavio sa 3:0. Za plasman dalje nije pomogla ni pobeda u Beogradu od 2:1.

Stanojević se u Partizan vratio na samom početku septembra 2020. godine, kada je Humsku napustio Savo Milošević. Poslednja utakmica Miloševića bio je poraz od Vojvodine u Novom Sadu, a Stanojević je imao povratnički debi protiv Rada. I bio je uspešan, pošto je upisana pobeda od 3:0.

Od tada je sedeo na klupi u 85 utakmica, uz 64 pobede, 12 remija (posle 90 minuta) i devet poraza. Procenat uspešnosti je 75,29 odsto, a treba reći da je posle nekih mečeva koji su završeni nerešeno nakon 90 minuta, Partizan i slavio, ali i bio neuspešan. Tako je na primer na penale izgubio od Zvezde u finalu Kupa, a ispadao je i posle produžetaka u kvalifikacijama za Ligu Evrope, od ekipe Šarlroa.

Od 64 trijumfa, 51 je bilo u Superligi Srbije, šest u Kupu, a sedam u UEFA takmičenjima. Kada je reč o porazima, bilo ih je četiri u srpskom prvenstvu (Radnički Niš, Zvezda dva puta i Mladost) i pet u Evropi, od Santa Klare, Genta, Flore i Fejenorda, dva puta.

MN Press
 

Dakle, razlika u procentima uspešnosti nije velika, ali navešćemo još jedan parametar, koji je takođe veoma zanimljiv ljubiteljima fudbala. To je učinak u duelima sa najvećim rivalom.

Na primer, u prvom mandatu Stanojević je imao pet pobeda i poraz, ali je u drugom mandatu pokvario prosek. U pet mečeva ima dva remija, kao i dva poraza, ali i izgubljeno finale Kupa, tek posle izvođenja penala. Dakle, nema pobedu.

Kada je reč o Stankoviću, u sedam duela ima dve prvenstvene pobede, trijumf posle 0:0, a onda i penala u finalu Kupu. Takođe, tu su tri remija, kao i jedan poraz, u polufinalu nacionalnog kupa.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/03/01/64c4e9aeb45738d81958c785/uhd/64c4e9aeb45738d81958c785.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c785",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/977062_th_1647888005.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam