Zvezda pred Rendžers priziva i istoriju! Preokreta je bilo mnogo, ali je samo jednom nadoknadila minus tri!

16.03.2022

06:40

0

Autor: 24sedam

Crveno-beli u (ne)mogućoj misiji

Zvezda pred Rendžers priziva i istoriju! Preokreta je bilo mnogo, ali je samo jednom nadoknadila minus tri!
Screenshot 2022-03-15 at 17.02.29 - Copyright Printscreen/YouTube

Atmosfera u Ljutice Bogdana se polako zagreva uoči revanš meča osmine finala Lige Evrope protiv Rendžersa. Iako je pred izabranicima Dejana Stankovića (ne)moguća misija, jer je škotski velikan na travu „Rajka Mitić“ doneo velikih 3:0, uzbuđenje dostiže svoj vrhunac bez obzira što je do prvog sudijskog zvižduka ostalo više od 24 sata.

Crveno-beli su u svojoj bogatoj istoriji mnogo puta uspevali da naprave preokrete i izbore prolaz u narednu rundu takmičenja, ali su samo jednom uspeli da nadoknade tri gola zaostatka. Bilo je to sezoni 1978/79 u duelu sa berlinskim Dinamom. Nemači tim je na svom stadionu slavio 5:2, ali su crveno-beli na „Marakani“ uspeli da prođu dalje zahvaljujući pobedi 4:1 i golu postignutom u poslednjem minutu meča.

Prvi put Zvezda je napravila preokret u evropskim dvomečima davne 1962. godine. U osmini finala Kupa sajamskih gradova Saragosa je u Španiji slavila 2:1, ali je iz Beograda ispraćena sa pet lopti u mreži (5:0).

Osam godina kasnije prestignuta je prednost Ujpešt Dože (0:2, 4:0) za plasman u osminu finala Kupa šampiona, da bi u istoj sezoni preokret viđen i u duelu sa Karl Cajsom iz Jene. U četvrtfinalu elitnog takmičenja, Zvezda je u prvom meču u gostima poražena 3:2, da bi pred svojim navijačima proslavila ubedljiv trijumf. Tog 24. marta 1971. godine u Beogradu crveno-beli su pobedili 4:0 i obezbedili plasman u polufinale Kupa evropskih šampiona.

U sezoni 1974/75 viđen je još jedan evropski preokret u Zvezdinoj režiji. U dvomeču sa solunskim PAOK-om, beogradski tim je posle minimalnog poraza u Grčkoj na "Marakani" slavio 2:0 i na taj način prošao u osminu finala Kupa pobednika kupova, da bi dve godine kasnije u prvom kolu Kupa UEFA eliminisana Lokomotiva iz Plodviva (1:2, 4:1). 

Početkom osamdesetih godina prošlog veka stadion u Ljutice Bogdana bio je svedok dva preokreta fudbalera u crveno-belim dresovima. Najpre je eliminisan Bazel (1980. godine) u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona (0:1, 2:0), da bi u narednoj sezoni Banjik iz Ostrave slavio u prvom duelu 3:1, da bi u Beogradu bio poražen 3:0.

Jedan od najvećih preokreta u novijoj Zvezdinoj istoriji viđen je 2009. godine u kvalifikacijama za Ligu UEFA. Dinamo iz Tbilisija je u prvom duelu slavio 2:0 protiv crveno-belih, koji su u izuzetno uzbudljivom i dramatičnom revanšu ostvarili pobedu 5:2 i prošli u naredno kvalifikaciono kolo.

Zasad poslednju nadoknadu zaostatka u evropskom dvomeču Zvezda je napravila prošlog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Kairat je u prvom duelu slavio 2:1, da bi u revanšu na "Marakani" doživeo pravu katastrofu (5:0).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike