Ubijanja će jednom prestati, a kako će sukob Rusije i Ukrajine izmeniti fudbalsku mapu na Istoku

28.02.2022

14:29

0

Autor: 24sedam

Nekoliko ukrajinskih klubova mogla bi u doglednoj budućnosti da postanu deo ruske Premijer lige

Ubijanja će jednom prestati, a kako će sukob Rusije i Ukrajine izmeniti fudbalsku mapu na Istoku
fudbal profimedia-0665291589 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Sukob Ukrajine i Rusije izmeniće i fudbalsku mapu tog dela Evrope. Jedno takmičenje, koje je bilo u top 10 na kontinentu značajno će osiromašiti, drugo će postati nikad jače.

Rusija dobija neverovatan fudbalski potencijal priključenjem Donjecka, Luganska, Harkova, Zaporožja, Marijupolja svojoj fudbalskoj mapi.

Svi ovi ukrajinski gradovi imaju bogatu tradiciju još iz vremena bivšeg SSSR, da bi u post komunističkom periodu, kvalitetom prevazišli okvire svoje države. Iza klubova su krajem devdesetih svojim kapitalom stali oligarsi kao što su Rinat Ahmetov u Šahtjoru iz Donjecka ili braća Surkis u kijevskom Dinamu, pa je uz ulaganje u igrački kadar jačana i klupska infrastruktura.

Znajući za ovaj investiioni bum UEFA je 2012. godine dodelila Poljskoj i Ukrajini organizaciju Evropskog prvenstva, tako da je svet mogao da se uveri da i na krajnjem istoku kontinenta mogu da niknu četiri moderna i lepa stadiona kao što su bili oni u Lavovu, Harkovu, Donjecku i Kijevu. 

Profimedia
Stadion Šahtjora u Donjecku

Kako bi nova geopolitčka pomeranja mogla da utiču na rusku Premijer ligu? Osim infrastrukture Šahtjora u Donjecku, koji se zbog odluke gazde kluba Ahmetova preselio u Kijev, rusku fudbalsku elitu ili drugu ligu mogli da pojačaju temelji klubova Zorije iz Luganska, Sevastopolja sa Krima, Metalista iz Harkova, Metalurga Zaporožje i Marijupolja.

Ovi klubovi danas teritorijalno gravitiraju ka Rusiji, pa bi evropski deo ruske Premijer lige postao neuporedivo jači od azijskog, tako da bi kvalitet bio koncentrisan do Urala i oko Crnog mora. Na tom potezu kod Rusa su se već razvili Rostov, Soči i Krasnodar, pa i čečenski Ahmat iz Groznog, kvartet koji je uspeo da poljulja poredak stvoren od moskovskih ekipa Spartaka, Dinama, CSKA, Lokomotive i Zenita iz Sankt Peterburga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike