Stanojevićevih pet pogrešnih poteza u 166. večitom derbiju! Partizanov trener nije isti u Evropi i protiv Zvezde

28.02.2022

10:17

0

Crno-beli posle poraza u derbiju imaju samo dva boda prednosti i još jedno gostovanje na Marakani

Stanojevićevih pet pogrešnih poteza u 166. večitom derbiju! Partizanov trener nije isti u Evropi i protiv Zvezde
stanojevic - Copyright FK Partizan

Podatak da je već 480 minuta Partizana bez pobede u večitom derbiju poklapa se sa povratkom Aleksandra Stanojevića u Humsku. Nekadašnji "streptomicin" za najvećeg rivala, čovek koji je dobijao Zvezdu i kući i na njenoj Marakani, naglo je izgubio tu moć kao biblijski junak Samson kome je snaga nestala kada su mu na spavanju odsekli kosu.

Stanojević iz evropskih mečeva i onaj protiv Zvezde žive u potpunoj nesrazmeri. Dok na evrosceni povlači čak i genijalne poteze, na večitom derbiju je uglavnom loš do nepropoznatljivosti.

Taktički podbacuje i promene mu se ograničavaju na izmene igrača, dok dogovoreni sistem iz svlačionice nema alternativu. Tim i postavka za derbi su mu jednostavni za čitanje i laicima, a očigledna je razlika i u motivaciji kod igrača kada izlaze pred strance i protiv večitog rivala! Na sve ovo još treba dodati i umor celog tima kao realno opterećujuću okolnost koja je morala da doprinese onako jadnom izdanju u nedelju uveče na Marakani!

Iako ovaj derbi, najlošiji Partizanov u poslednjoj deceniji, nosi od starta taj alibi, neki minusi su direktno zavisili od Stanojevića i mogli su da budu izbegnuti ili bar ublaženi.

Totalni podbačaj sa Nathom

Stanojević je morao da uračuna, a ignorisao je Nathovu fizičku nepripremljenost. Izraelac posle potrošnje u utakmici sa Spartom, nije mogao da za 72 sata odigra i drugu fizički zahtevnu utakmicu. U defanzivi nije postojao, dok u napadu nije ni probao da se nametne, pa je Partizan ličio na škotskog prvoligaša iz 80-tih godina prošlog veka koji sve rešava dugim loptama iz zadnje linije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 
Jović nije krilo!

Stanojević je morao da zna, a ignorisao je činjenicu da Jović nema kontinuitet igara, a na prste jedne ruke mogu da se nabroje njegove dobre partije u proteklih 365 dana. Definitivno, on nije krilo! Od odlaska Asana gura se na pogrešnu poziciju, gde se sudara sa daleko jačim i bržim bekovima od sebe. Njegovo mesto je "drugi špic", koji bi delovao iza jednog snažnog centarfora i gde bi njegova okretnost u duelima sa tromijim štoperima dolazila do izražaja. Ali, izgleda da za Jovića ne postoji "plan B" i on postaje žrtva sistema.

Zakucan je za mesto gde, osim fizičkih, do izražaja mu dolaze i njegovi tehnički nedostaci, tako da osim dobrih defanzivnih roli, koje pomažu da se vidi njegova ogromna posvećenost klubu, saigračima i zadacima, sve ostalo ne funkcioniše. Podatak sa Transfermarkta da je on najvredniji igrač Partizana od 4.000.000 evra sada već postaje tragikomičan .

24sedam/Katarina Mihajlović
 
Zašto Terzić nije bio bonus?

Ako se ishod Jovićevog nastupa mogao naslutiti, da li je Stanojević mogao znati da bi Terzić kao bonus bio korisniji od svog dve godine mlađeg kolege. Nije ga bilo među petoricom rezervista koji su dobili priliku, što može biti kazna za neozbiljnost u kontranapadu protiv Sparte, ali sinoć je bio potreban neko sa njegovom energijom da pokuša sa probijanjem Zvezdine odbrane.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Promašaj sa Miletićem na desnom beku

Stanojević nije dobio protiv Sparte jasan signal da Miletić ne zaslužuje protiv Zvezde  poverenje na desnom beku, ali ostaje da lebdi činjenica da su golovi padali posle akcija u njegovoj zoni odgovornosti. Osnovna greška pravljena je u načinu čuvanja Ivanića. Predaleko stajanje od njega, neometan kod prijema, dozvola da se okrene licem ka golu, sve što se ne preporučuje u odbrani protiv Ivanića ... Jeste Miletićeva pozcija bila daleko od klupe, ali nekako se moralo skrenuti pažnja da radi loš posao.  

MN Press
 
Izmene koje se teško razumeju

Stanojević je morao da preduzme konkretnije poteze posle 2:0. Izmene nisu bile dovoljne, jer nisu mogle da donesu suštinske promene u igri, posebno u rezultatu. One bi mogle da se shvate samo ako se pojavio strah od težeg poraza, što opet ne bi bitno promenilo mišljenje o dezorganizovanom Partizanu na 166. večitom derbiju. Zašto Rikarda menja Milovanović, zašto napadač umesto napadača i zašto se nije pokušalo sa dvojicom špiceva u isto vreme, zna samo Stanojević! 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike